Här är Trumps innersta krets – och de som försvunnit

Presidentens egen familj, pensionerade generaler – och en kvinna som redan från början varit kritisk till Trump. De är några av personerna vars röster har varit centrala för USA:s ledare.

Men det här också en skara där nyckelspelare snabbt har kommit och gått. Här är några av centralgestalterna i Donald Trumps innersta krets – och några av dem som åkt ut under de gångna två åren.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Ivanka Trump, 37 år, rådgivare

Dotter till presidenten med titel presidentens assistent och rådgivare, oavlönad. Gift med presidentrådgivaren Jared Kushner. Framgångsrik företagsledare med eget varumärke med kläder, skor och smycken. Har avvecklat sin roll i företagsimperiet Trump Organization och överlämnat styret av det egna företaget till sin mans syskon.

Politiskt har hon växlat mellan att stödja republikaner eller demokrater. Hon vill öka kvinnors möjligheter att göra karriär genom privat barnomsorg och utökad föräldraförsäkring. I den explosiva boken "Fire and Fury" som nyligens släpptes påstås hon ha egna planer på att kandidera som president i framtiden.

Jared Kushner, 37 år, högsta rådgivare

Trumps svärson och gift med Ivanka Trump. Harvardstudent som blev fastighetsmagnat i familjeföretaget och även äger tidningen the New York Observer. Var en nyckelspelare i Trumpkampanjen.

Uppfostrad i judisk ortodox miljö och har bland annat rådgivit Trump om hans Israelpolitik. Han har beskrivits som central i Vita husets Mellanösternpolitik, och han har rest till såväl Israel och de palestinska territorierna, som till Saudiarabien.

Herbert Raymond McMaster, 56 år, f d nationell säkerhetsrådgivare

Ersatte Michael Flynn, som avgick efter att ha vilselett vicepresident Pence som sina samtal med Rysslands ambassadör.

Generallöjtnant och militär strateg som vann ryktbarhet under Gulfkriget och i Irak. Han väckte uppmärksamhet när han kritiserade militära och politiska ledare under Vietnamkriget. Han har även doktorerat i USA:s historia.

McMaster lämnade själv posten den 9 april 2018.

Mike Pence, 59 år, vicepresident

Jurist och politiskt erfaren med konservativ bakgrund. Har innehaft höga positioner inom det republikanska partiet. Tea-partysupporter och abortmotståndare. Han har beskrivit sig som ”kristen, konservativ och republikan – i den ordningen”.

Sarah Huckabee Sanders, 36 år, pressekreterare

Huckabee Sanders tog över som pressekreterare efter att Sean Spicer lämnade, och tycks enligt de flesta bedömare ha klarat sig bättre på posten. Hon har tidigare arbetat på utbildningsdepartementet i USA, och arbetade sedan med sin far Mike Huckabees presidentkampanj år 2008.

Hon har flera gånger hamnat på kollisionskurs med medier, som hon bland annat har anklagat för att avsiktligt vilseleda den amerikanska allmänheten.

Kellyanne Conway, 51, rådgivare

Politisk strateg och Donald Trumps tidigare kampanjchef som ofta fört presidentkandidatens talan i medier, även när det blåst som mest kring honom.

Trump har själv sagt att Conway spelat en stor roll för hans seger i presidentvalet och att hon har "otroliga kunskaper om hur man kommunicerar vårt budskap".

Rex Tillerson, 66 år, f d utrikesminister

Innan tillträdet på utrikesministerposten var Tillerson styrelseordförande och vd för oljejätten Exxon Mobil. Han ansågs ha goda relationer till flera stora världsledare, bland annat Rysslands president Vladimir Putin. Skrev under ett stort avtal med ryska statliga oljebolaget OAO Rosneft 2011 och blivit belönad med nationens "Vänskapsordern".

Har förordade samtidigt sanktioner mot Ryssland och var inte emot frihandelsavtalet TPP.

Tillerson fick sparken från ministerposten i mars 2018. En av anledningarna, enligt Trump själv, var att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran.

Jeff Sessions, 71 år, f d justitieminister

Tidigare advokat och senator från Alabama, suttit i senaten fyra gånger. Den första republikanen som gav sitt stöd till Trump. Förordat hårdare tag mot papperslösa. Är djupt konservativ och har röstat emot en lag som gör det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella.

Sessions förnekade vid kongressförhör att han haft kontakt med ryska politiker under valkampanjen. Medieavslöjanden visade att Sessions haft två möten med den ryske ambassadören Sergej Kisljak 2016. Sessions avgick från utredningarna om den ryska inblandningen men sitter kvar som justitieminister, något som anses ha lett till att han i november 2018 fick sparken av Trump. Den kopplingen har Trump själv dock aldrig medgett.

James N Mattis, 68 år, avgående försvarsminister

Pensionerad general som tjänstgjort i marinkåren i över 40 år. Ledde insatsstyrka i Afghanistan 2001 och hade en nyckelroll i Irakkriget.

Han beskrevs av många kommentatorer som en av "de vuxna i rummet" - medlemmar av Trumps regering som hade relativt gott anseende även i det traditionella politiska etablissemanget.

Han har haft en hårdare ton mot Ryssland än Trump och är för fortsatta sanktioner mot landet. I december 2018 meddelade han sin avgång, den sista februari 2019. Det efter oenighet med amerikanskt tillbakadragande från Syrien.

Nikki Haley, 46 år, USA:s avgående ambassadör i FN

Första kvinnliga guvernören i South Carolina och USA:s första indisk-amerikanska guvernör. Uttalad kritiker av Donald Trump under primärvalen.

Haley har fördömt och krävt ett omedelbart slut på den ryska ockupationen av den ukrainska halvön Krim. Hon har försvarat Israel och stoppat en FN-rapport som hävdade att Israel ägnade sig åt apartheid. Hon vill tidsbegränsa och avsluta vissa av FN:s fredsbevarande uppdrag.

Haley, som anses ha haft en mycket god relation till Trump, meddelade den 9 oktober att hon lämnar posten vid årsskiftet, utan att säga vad avsikten är att göra härnäst.

John Kelly, 68 år, avgående stabschef

Pensionerad general med 40 års tjänstgöring bakom sig som ansvarat för USA:s militära operationer i Latinamerika och Karibien. Var emot Obamas försök att stänga det kontroversiella Guantanamofängelset, som han själv varit ansvarig för att övervaka.

Han tog över som stabchef i fjol efter att Reince Priebus lämnat posten. Trump meddelade den 8 december att han lämnar sin post före årsskiftet.

Mike Pompeo, 54 år, utrikesminister

Före detta militär och Harvardutbildad jurist som tidigare varit representanthusledamot för Kansas med stöd i den konservativa Tea party-rörelsen. Ingick i den särskilda kommitté som granskade Bengazi-attacken 2012 där Hillary Clinton var i centrum.

Mellan januari 2017 och mars 2018 var han chef för underrättelsetjänsten CIA. Då tillträdde han som utrikesminister, och ersatte då sparkade Rex Tillerson på posten.

Är emot att stänga Guantanamofängelset och har uttryckt stöd för NSA:s övervakning. Ser Ryssland som det största hotet mot amerikansk säkerhet.

Stephen Miller, 32 år, senior rådgivare

Den centralt placerade Trump-rådgivaren är en av dem som hängt med sedan valkampanjen. Han beskrivs som en av Trumps närmaste män och anses vara en av nyckelgestalterna bakom Trumps kontroversiella reseförbud. Han har också försvarat presidentens påståenden om valfusk.

Nyligen väckte han uppmärksamheten i en minst sagt stökig intervju i CNN, där programledaren Jake Tapper fick avbryta Miller som han anklagade för att "ha slösat nog av tittarnas tid".

Steve Bannon, 64 år, f d chefsstrateg

Före detta marinofficer som studerat vid Harvard och arbetat på storbanken Goldman Sachs. Han var mest känd som chef för sajten Breitbart som beskrivs som ett forum för "alt-right-högern", extremhögern i USA, och kritiserats för rasistiska publiceringar. Har privat anklagats för att sympatisera med antisemitism och vit nationalism.

Bannon rekryterades först som Trumps kampanjledare och sedan som chefsstrateg, men fick i augusti lämna Vita huset. Efter uttalanden i boken Fire and Fury föll han i år i onåd hos Trump, och han tvingades nyligen bort även från Breitbart.

Sean Spicer, 46 år, f d pressekreterare

Tidigare Vita husets talesperson och pressekreterare i Trumps kabinett, dessförinnan politisk strateg och konsult. Var även kommunikationsdirektör och därmed ansvarig för Vita husets kommunikationsstrategi. Har tidigare arbetat i Vita huset, då under George W Bushs administration.

Under sin tid som talesperson kritiserades Spicer för en rad kontroversiella uttalanden. Han höll första dagen på nya posten ett uppmärksammat pressmöte där han anklagade medier för att ha spridit en felaktig bild av hur många som närvarade vid Trumps installation, samt felaktigt sa att publiken var den största någonsin.

Reince Priebus, 45, f d stabschef


Tidigare advokat som varit ordförande i Republikanernas nationella kommitté sedan 2011 och är en del av maktetablissemanget i Washington. Han avgick i slutet på juli, men hans sorti från Vita huset har snarare beskrivits som att han sparkades eller tvingades bort.


Som stabschef var Priebus den person som har det yttersta ansvaret att föra Trumps agenda genom kongressen, han hade hundratals av Vita Husets medarbetare under sig.


Gav sig in i den infekterade debatten mellan Trumpadministrationen och den amerikanska presskåren och anklagade medierna för att vara besatta av att försöka göra Trumps presidentskap illegitimt.

Michael Flynn, 59 år, f d nationell säkerhetsrådgivare, avgick 13 februari

Pensionerad trestjärnig generallöjtnant med stor erfarenhet från krigszoner.

Tvingades avgå mindre än en månad efter valet. Detta efter att det avslöjats att han innan han fick jobbet i Vita huset haft samtal med Rysslands ambassadör om möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner. Flynn har medgett att han givit ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence, och han har sedan dess setts som en av de centrala personerna i utredningar av kontakter med Ryssland.

Anthony Scaramucci, 54 år, f d kommunikationschef

Den tidigare riskkapitalisten blev tämligen kortvarig på posten som kommunikationschef för Vita huset. Det efter en svordomsosande intervju som ledde till att han tvingades avgå. Valet av Scaramucci som kommunikationschef var kontroversiellt från början, och anses ha bidragit till såväl Sean Spicers som Reince Priebus avgångar.

Allt som allt satt han officiellt mindre än en vecka på posten som kommunikationschef.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Carl Fridh Kleberg

Ella Berger

Ingrid Thörnqvist

Ylva Larsson


Text

Eva Eliasson


Grafik

Fredrik Edgren


Webbproduktion

Publicerad: 18 Januari 2018