Dottern


Karin Hageus Schmidt, 4, vägrade bära något
annat än sin gula klänning annandag jul 2004.

Det blev hennes räddning.
Men hennes storebror Gösta skulle aldrig komma hem.

15 år senare berättar Karin om hur hon blivit
tystare med åren och om en sorg som byggt styrka.

Tänk om det är Gösta som gör att vinden blåser

Det som hjälpte en 4-åringJag kommer ihåg att vi hade ett spel, Björnes magasin. I det spelet kunde man baka pepparkakor och knacka dom i delar. Om de gick i tre bitar betydde det tur. Gösta visade mig hur man skulle göra. Jag tyckte det var häftigt, det är ett av de få minnena jag har av honom.

"När jag blev äldre blev jag tystare""Jag har blivit bättre på att hantera sorg än de flesta"

Den gula klänningen som Karin på morgonen vägrat att ta av sig, räddade hennes liv. När familjen flyr undan vågen springer Karins pappa Bertil med henne i famnen. Men kraften när vågen träffar dem sliter henne ur hans grepp. När Bertil själv lyckas ta sig till ytan i en grötig flod av bråte, vatten och lera, får han syn på en liten flik av klänningen. Han får tag i den, och lyckas dra upp sin dotter.

Plagget sitter idag inramat på väggen i mamma Anns lägenhet. Karin har ritat av klänningen till sin bror Julius, som har tatuerat in teckningen på sin skuldra.

Bild och musik är en stor del av Karins liv, vilket hon får utlopp för genom pianolektioner och att teckna. Även om hon nu för tiden inte så ofta vill gå tillbaka till sorgen, är möjligheten att arbeta kreativt ett sätt att hantera känslorna när de väl dyker upp.

– Processen att måla eller rita börjar i en vilja att uttrycka något jag inte alltid kan hitta orden för. Men enskilda konstformer räcker ibland inte hela vägen, och att kombinera olika tekniker som teckning, foto, video och musik tycker jag kan ge en mer rättvis bild, säger Karin.

– Men ibland kan det också bara handla om att göra något vackert. Kreativitet behöver inte vara pretentiös och ha ett djupare syfte.

Idag går Karin sista året på ett gymnasium med naturvetenskaplig inriktning vid Karlaplan i Stockholm, och förbereder sig för den kommande tiden efter studenten. Hennes förhoppning är att komma iväg ut i Europa och flytta till Barcelona för att kombinera bild och musik under ett fyraårigt kandidatprogram i motion graphics.


Läs mer


Tomas Wagnerreporter

Joakim Magnéredaktör

Daniel Johansson / Tomas Wagnerfoto / bild

Fredrik Edgren / Tomas Wagnerwebbproduktion

Karin Hageus Schmidtmusik