Turin, Italien


De tvingas till prostitution genom voodoo

Tiotusentals nigerianska flickor lockas varje år till Europa med löften om en bättre framtid. Många tvingas till prostitution och kontrolleras genom juju, en häxritual som innebär hot om döden för den som inte betalar sin skuld. SVT Korrespondenterna har träffat några av de flickor som upptäckt att resan till Europa blev något annat än de trodde.

Hela Korrespondenternas program om trafficking från Nigeria finns att se i SVT Play.

Mörkret har lagt sig, klockan är närmare tolv på natten och där vi kör, finns det nästan inga gatlyktor. Några av flickorna som står vid vägkanterna, har tänt eldar i oljefat, och flammorna lyser upp deras nästan nakna kroppar. Vi är i ett industriområde i utkanten av den norditalienska staden Turin, och cirklar runt kvarteren med vår bil.

De senaste två åren har mer än 17 000 unga nigerianska flickor blivit lockade till Europa. Mycket få av dem har flyktingstatus. Många hamnar istället här, i en tillvaro som papperslösa prostituerade som maffian tjänar grova pengar på.

Löfte om ljus framtid

Vägen dit börjar med att en ”madam”, ofta en kvinna som själv levt som prostituerad, söker upp de unga kvinnornas familjer. Madam bär dyra kläder och smycken och lovar flickorna jobb på frisörsalonger och restauranger. Snabba pengar och en bättre tillvaro väntar.

Priset för resan, mellan 30 000 och 50 000 euro, kan flickorna betala i efterhand. Villkoret är att de, via den voodooliknande ritualen juju, svär att betala tillbaka skulden. Om de bryter överenskommelsen med madam väntar döden, för dem eller deras familj.

Gift var 17 år när hon gjorde resan från Nigeria till Libyen och därefter med en ranglig båt över Medelhavet till Italien. I ett flyktingläger i Lampedusa blev hon upplockad av sin ”madam”.

–Tre dagar efter det att jag kom hit till Italien sa min “madam” att jag skulle börja jobba, och jag var så glad, berättar hon.

Men det jobb som väntade henne var prostitution, på en genomfartsled långt utanför den italienska storstaden Turin. Där stod hon varje eftermiddag, i tre månaders tid. Hit kom torskarna med bil eller cykel, till eller från jobbet eller på en fikarast.

Gift visar oss in i skogen, myggen biter som tokiga, och platsen är stenig och snårig. Här tvingades hon ha sex med fem, tio eller fler män, varje dag. En stol har vält omkull vid stigen och längre in ligger en plastpåse med en halvfull coca-colaflaska i. Här står fortfarande flickorna, andra flickor som kommit samma väg som Gift, och väntar på kunder.

Jag undrar varför hon inte flydde?

–Men vart skulle jag gå, säger hon. Jag hade ingenstans att ta vägen, jag kunde inte sova på tågstationen. Och jag var alltför rädd för att gå till polisen, eftersom de hotade hela min familj om jag inte drog in pengar.


Juju är en traditionell religion i Västafrika som praktiserats i århundraden. Andar eller gudar styr jorden och kan skydda – eller straffa – människorna. Med besvärjelser kan andarnas kraft överföras till fysiska föremål.

Tvingades äta rått kycklinghjärta

Gift gör en grimas när hon beskriver hur ritualen går till. Om ett litet, mörkt illaluktande rum där en juju-präst sitter med en stor dockliknande figur i metall. Hon tvingades dricka ett glas med sprit med ett rått kycklinghjärta som hon måste tugga i sig.

– Sen fick jag lägga mig ner på alla fyra på golvet, med ena handen på dockan, svära att jag skulle betala tillbaka pengarna för resan, till min madam. Om jag inte betalar, kommer jujun och dödar mig och min familj.

Få flickor vågar vittna för myndigheter om sin situation. Men i juni dömdes en man och en kvinna i Malmö till långa fängelsestraff för människohandel och penningtvätt efter att två kvinnor vågat berätta om sin situation.

Enligt den svenska åklagaren användes juju för att kontrollera kvinnorna och tvinga dem till prostitution. Kvinnorna berättade i rätten hur de tvingades äta ett rått kycklinghjärta och blev skurna över bröstkorgen med rakblad, varefter prästen gnuggade in djurblod i såren.


De flesta nigerianska flickor som hamnar i trafficking kommer från samma delstat i södra Nigeria. Den första delen av resan fraktas de av människosmugglare genom områden i Nigeria och Libyen som kontrolleras av kriminella grupper. Många tvingas leva länge under svåra förhållande i Libyen, innan de får plats på en båt över Medelhavet. I Italien kommer de flesta först till ett flyktingläger, där de ringer sin "madam" som hämtar upp dem och sätter dem i arbete som prostituerade. Från Italien sprids kvinnorna vidare över Europa, även till Sverige.

Ung befolkning men få jobb

Precis som Gift kommer de allra flesta flickor som anländer till Europa genom trafficking från delstaten Edo i södra Nigeria.

Nigeria är med över 180 miljoner invånare Afrikas folkrikaste land. Trots att man varit en av världens största oljeproducenter i flera decennier har mycket lite kommit nigerianerna till del i form av jobb och social infrastruktur. Befolkningen är ung, arbetslösheten hög och tilliten till samhället en av de lägsta i världen.

Migrationen är stor både inom och ut ur landet.

Sköts ihjäl framför hennes ögon

Om livet som prostituerad i Italien är svårt är det ingenting mot tillvaron för de som befinner sig i människosmugglarnas makt i Libyen.

– Jag var tre månader i Libyen. De hatar människor med svart skinn där, säger Gift och pekar på sin arm. De är riktigt onda.

Hurdå, måste jag fråga.

– De dödade två människor, precis framför ögonen på mig. Sköt dem, pang, pang, säger hon. Helt utan anledning. De är onda, upprepar hon, onda. Du blir en slav där, i Libyen.


Libyen


Utsatta migranter säljs som slavar


En av de unga flickor från Nigeria som i dag lever en osäker tillvaro i Libyen är Grace.

Hon kom till Libyen efter en nio dagar lång bilfärd genom Saharaöknen. I Libyen hamnade hon i ett läger, styrt av kriminella. Tillvaron där var fasansfull med daglig misshandel och tortyr.

När Grace efter en tid i Libyen uppsökte läkare för magsmärtor fick hon beskedet att hon var gravid.

–Jag blev förfärad eftersom jag dragit vanära över min familj. De kommer att vilja veta vem som är barnets pappa och jag kan inte berätta att jag har blivit våldtagen, säger hon.

Det var för familjens och för de yngre syskonens skull hon lämnade Nigeria. Efter hennes resa är de nu djupt skuldsatta. Hon vill vara stark för deras skull och ta sig vidare, till ett nytt liv i Italien och Europa.

Det har nu gått några månader sedan Korrespondenterna träffade Grace. Hon lever fortfarande i Libyen och har hunnit bli mamma. Hon har döpt sin lilla pojke till Lucky.



Högt pris för att lämna gatan


Gift lyckades bryta med sin madam till slut. Hon blev gravid och försökte göra abort på egen hand med olika droger. Det gift hon tog var så kraftigt att hon fick föras akut i ambulans till ett sjukhus. Men någonstans där, när tillvaron var som mörkast, kan man säga att det vände för Gift.

När hon blev frisk ville läkarna skicka hem henne, men Gift sa att hon inte hade något hem. Hon skickades istället till ett flyktingboende. Och där träffade hon Princess, en kvinna som själv blivit utsatt för trafficking, men som nu driver en hjälporganisation, Piam onlus, tillsammans med sin man Alberto.


Princess: ”Jag kom till Italien 1999 via London och Frankrike. Jag drev min egen restaurang i Nigeria och blev lovad ett välbetalt jobb i en restaurang där jag skulle tjäna mycket mer pengar. Men istället blev jag tvingad till att prostituera mig. Jag lyckades bli fri från min madam när jag träffade Alberto. Han ville inte köpa sex utan tyckte om mig. Med hjälp av en italiensk präst kunde vi betala skulden till min madam. Nu driver vi organisationen Piam onlus som ger offer för trafficking möjligheten till ett annat liv” Foto: Christoffer Hjalmarsson

Krig mot maffian

Vi träffar Alberto och Princess på organisationens kontor i staden Asti. Alberto är en yvig man som talar fort, intensivt och engagerat. I ett annat rum sitter Princess och tar emot både kvinnor och män som behöver hjälp med att ta sig in i det italienska samhället. Alla dörrar är öppna, och det kommer och går folk hela tiden.

– Vi räddar inga flickor, säger Alberto. De räddar sig själva! Vi erbjuder hjälp på vägen, men de måste ta beslutet.

När flickorna lämnar livet på gatan går maffian miste om stora inkomster. Enbart de 42 kvinnor som i dag lever i Piam onlus boende har skulder på motsvarande 16 miljoner kronor för sin resa till Europa.

–Det är ett krig, vi måste vara försiktiga, säger Alberto.

Hotet om jujuns hämnd gör att många inte vågar ta steget ut ur tvångsprostitutionen när de erbjuds hjälp. Även om de är beredda att ta risken för egen del så finns en rädsla för vad som ska hända familjen där hemma.


22-åriga Ireti tittar på sitt barn Vanessa.
Ireti, 22 år med Vanessa 2 månader: "Jag kommer från delstaten Ondo i Nigeria och kom till Asti via Libyen och Sicilien. De lovade att resan skulle ta en vecka och att jag skulle få jobb i en affär i Belgien. Istället fastnade jag i läger och slaveri i Libyen, och senare på gatan i Turin som prostituerad. I Nigeria tvingades jag svära vid jujun att betala tillbaka alla pengar som min resa skulle kosta, annars skulle jujun döda mig och min familj som är kvar i Nigeria. Men jag är inte rädd för jag har flytt utan att betala tillbaka allt som jag var skyldig och jag lever fortfarande.”

Inte värt priset

Gift har valt att lämna, men tror fortfarande att myten om jujuns hämnd är sann. Hennes pappa gick nyligen bort och hon är övertygad om att det var en konsekvens av att hon brutit överenskommelsen. Trots det vägrar hon att fortsätta prostituera sig. Det är min kropp, säger hon.

–Jag är inte rädd. Om de vill döda min mamma, låt dem göra det, om de vill döda min papa, låt dem göra det, men jag kommer ändå inte att prostituera mig igen. Låt dem döda mig, för om de dödar mig idag, så kan de inte döda mig i morgon. Jag tänker inte prostituera mig för att få pengar, det är inget liv, säger hon.

Trots allt Gift gått igenom vill hon stanna i Europa och bygga en framtid här.

– I Nigeria finns inga pengar, inga sjukhus, ingen elektricitet. Regimen är inte som här att den tar hand om dig, förklarar Gift.

Gift säger att om hon bara kan få ihop tillräckligt med pengar ska hon försöka ta hit sin familj.

–Europa är paradiset.

Tycker du verkligen fortfarande det?

–Ja, trots allt som hänt, är det bättre här, säger hon.

Korrespondenterna om trafficking från Nigeria sänds i SVT2 den 9 oktober klockan 20.00 men finns också att se direkt i SVT Play.


Lena Scherman


Reporter, Italien

Christoffer Hjalmarsson


Fotograf, Italien

Stefan Åsberg


Reporter, Libyen

Niclas Berglund


Fotograf, Libyen

Hedvig Eriksson


Webbreporter

Ulrika Zaccheus


Video

Publicerad: 6 oktober 2018