★ Testa dina fördomar om USA ★

Hur stor andel av amerikanerna är överviktiga?

Dra och gissa

50% är överviktga


68% är överviktiga

Sverige: 56%  ★  Danmark: 55%  ★  Finland: 58%

För många är amerikansk matkultur synonymt med snabbmat, färdigmat och läsk. Och faktiskt så är två av tre amerikaner över 18 år överviktiga med ett BMI på 25 eller högre. Tittar man på hela världens vuxna befolkning har drygt en tredjedel – 39 procent – ett BMI på 25 eller högre.Hur många vapen finns det per person i genomsnitt i Amerika?

(Polisens och militärens vapen inte inräkat)

0.75


1,2 vapen per person

Sverige: 0,23  ★  Danmark: 0,10  ★  Finland: 0,32

Andra tillägget i USA:s konstitution tillåter amerikaner att bära vapen. Och det gör de också. Faktum är att amerikanerna äger 42 procent av världens totala antal privata vapen samtidigt som landet bara har 4,3 procent av världens befolkning.Hur gamla är amerikanerna i genomsnitt när de har sex för första gången?

17 år


Debutåldern är i genomsnitt 17,2 år

Sverige 16,2  ★  Danmark: 16,0  ★  Finland: 16,5

Även om avhållsamhet är populärt i de mer konservativa och religiösa kretsarna i USA, och även om flera miljoner unga amerikaner genom olika kyskhetsprogram har skrivit under på att inte ha sex före äktenskapet, hoppar amerikanerna fortfarande i säng nästan lika tidigt som unga i norden.Hur många procent av amerikanerna tror att Gud har skapat människan?

50%


38% tror att Gud skapade människan

(Ingen motsvarande siffra finns för Norden)

Om du någonsin har haft en amerikansk dollarsedel i handen vet du det med stora bokstäver står, "In God We Trust". Och amerikanerna litar på och tror på Gud. 38 procent tror att Gud skapade människan, och lika många tror att människan har utvecklats över tid, men att Gud har styrt processen.Hur många ton CO2 släpper den genomsnittliga amerikanen ut per år?

10 ton


16,5 ton CO2 per person

Sverige: 4,5 ton  ★  Danmark: 5,9 ton  ★  Finland: 8,7 ton

President Trump fick motta mycket kritik när han förra året meddelade att USA skulle dra sig ur det historiska klimatavtalet i Paris. Avtalet förbinder de 195 länder som har undertecknat att motverka den globala uppvärmningen, bland annat genom att begränsa koldioxidutsläppen. USA är efter Kina det land som släpper ut mest CO2. Utsläppen kommer huvudsakligen från förbränning av fossila bränslen som kol och olja.Hur många veckor betald semester har en amerikan lagstadgad rätt till?

5 veckor


0 veckor betald semester

Sverige: 5  ★  Danmark: 5  ★  Finland: 5

Den amerikanska drömmen, där alla är sin egen lyckas smed och där hårt arbete leder till framgång, lever fortfarande i USA. En genomsnittlig arbetsvecka för en heltidsanställd medborgare är 47 timmar, och när det gäller semester är det helt annorlunda i USA än i Norden. Lagstiftningen ger dig nämligen ingen rätt till betald semester. De flesta arbetsgivare är emellertid mer generösa än lagstiftningen, men även efter fem till tio års sysselsättning får amerikanerna i genomsnitt endast tre veckor betald semester per år.Hur många procent av BNP (bruttonationalprodukten) spenderar USA på militären?

50%


3,1 % av BNP

Sverige: 1,0%  ★  Danmark: 1,2%  ★  Finland: 1,4%

Amerikanerna är mycket aktiva i konflikter runt om i världen. Enligt New York Times är USA för närvarande i krig i sju länder, och i januari föreslog Donald Trump att öka den amerikanska militärbudgeten till 716 miljarder dollar år 2019.Utveckling och design


Danmarks Radio - Test dine fordomme om USA

Översatt och anpassat av

SVT Datajournalistik

Källor


WHO, Small Arms Survey, Centers for Disease Control and Prevention, Gallup, Politiken, United States Department of Labor, Bureau of Labor Statistics, Värdsbanken, Kristeligt Dagblad, Ugeskrift for Læger, Folkhalsomyndigheten

Danmarks Radio, Folkhalsomyndigheten


GUIDE: Carina Bergfeldt: Därför är mellanårsvalet i USA intressant

LÄS MER: Allt du behöver veta om amerikanska kongressvalet den 6 november

LÄS MER: Fick nog av fördomar och rasism – lämnade USA för Afrika