Foto: Peter Thomson, Reuters & Anders Valsted, AFP/TT

Vad hände egentligen med Kim Wall?

Leende i solnedgång står hon bredvid Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Sex timmar senare anmäls Kim Wall saknad och Peter Madsen häktas misstänkt för att ha vållat hennes död. Men vad hände däremellan? SVT Nyheter går igenom vad vi vet hittills.

– Peter är i mina ögon en människa som skulle ha mått dåligt om han knäckte stjälken på en tulpan.

Orden kommer från Peter Madsens halvbror, som intervjuades av norska VG, några dagar efter att Madsens hembyggda ubåt sjunkit och alla undrade var den 30-åriga frilansjournalisten Kim Wall var.

Knappt en vecka efter intervjun hittas delar av en kropp i havet. Det är Kim Wall.

Och två månader senare erkänner Madsen att han styckat kroppen.

Hur gick det till när Madsen, som kallats Danmarks ”gör det själv-astronaut”, gick från att vara en prisbelönt uppfinnare och en man som enligt familjen inte skulle knäcka en tulpan, till att vara misstänkt i en av de mest spektakulära kriminalhistorier som Norden sett?

Alla svar finns inte ännu. Men här är vad vi vet hittills.

Foto: Doxbio
Foto: Tom Wall/AFP/TT

Uppdraget


Det var tänkt att bli ytterligare ett reportage att sälja in till ett amerikanskt magasin.

Vännerna berättar att Kim Wall, som bland annat skrev för The Guardian, New York Times och Vice, alltid var på jakt efter en annorlunda berättelse.

Se bilderna från Kim Walls reportageresa. Foto: Hendrik Henzel/Coleen Jose

Och annorlunda är precis det ord som används för att beskriva Peter Madsen.

Den 46-årige danske uppfinnaren och ingenjören har i Danmark kallats för raket-Madsen och gjort sig känd för att utveckla raketbränsle och bygga raketmotorer och ubåtar. Av kollegan beskrivs han som en man som man bättre kommunicerar med genom ritningar än vanliga samtal.

Peter Madsen har byggt flera ubåtar men Nautilus UC3 beskrivs som ”hans barn”. Det är i den som Kim Wall och Peter Madsen lämnar hamnen i Köpenhamn runt 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Om ubåten Nautilus

Ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen. Den är 17,8 meter lång, två meter bred och väger 40 ton. Nautilus sjösattes år 2008 och kunde dyka ner till över 100 meters djup. Ubåten hade en maxfart på cirka sex knop och kostade motsvarande 2,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Visa

Sista bilderna


Av förklarliga skäl är det flera som lägger märke till Madsen och Wall när de åker i väg i ubåten.

En av dem är fritidsseglaren Rasmus Ejlers. Han var ute och seglade med sin son när han såg den märkliga synen: En man och en kvinna i röd tröja i tornet på en ubåt. För norska VG berättar Ejlers att han seglade ifatt ubåten för att byta några ord med sällskapet. Han var nyfiken på ubåten och fick veta att Madsen byggt den själv.

– Han drog ett skämt om att min båt hade fler hästkrafter än hans, och så skrattade vi åt det. Stämningen var väldigt god.

Foto: Anders Valsted/AFP/TT

Enligt Ejlers log och skrattade Kim Wall men deltog inte i samtalet.

– Det var Madsen som stod för snacket, och han pratade på ett sätt som fick mig att tänka att han ville imponera på den här vackra kvinnan, säger Ejlers om mötet.

Ejlers fiskade upp sin telefon ur fickan för att ta en bild av Madsen och Wall. Den sista bilden tas klockan 20.31 och av allt att döma blir Ejlers då den sista att prata med Madsen innan ubåten anmäls saknad dagen efter.

Sedan försvinner ubåten, Madsen och Wall. Och det är de kommande timmarna, då inga vittnen finns, som allt ska komma att handla om.

Sökandet


Sent på torsdagen är Kim Walls pojkvän orolig över att flickvännen inte återvänt och inte heller svarar i telefonen. Klockan halv tre på natten mot fredagen anmäls hon saknad. Tidigt på fredagsmorgonen börjar både svenska och danska försvaret söka efter ubåten.

Kustbevakningen skickar ut larm om att fartyg i Öresund ska hålla utkik efter ubåten och strax efter klockan 10 lägger ett fartyg märke till ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Radiokontakt upprättas med Madsen som säger att han är på väg tillbaka till hamnen.

Foto: Johan Nilsson, TT

Räddningen


Runt klockan 11 på fredagen räddas Peter Madsen från ubåten. Några vänner är ute i en motorbåt för att fiska när de ser ubåten i närheten av Drogdens fyr i Köge bukt. För Helsingör Dagblad berättar vännerna att Madsen kom upp i ubåtens torn när de närmade sig. På frågan om han var okej ska Madsen ha svarat:

– Ja, men kan ni vara vänliga att ligga stilla, för jag ska ner och försöka fixa något som kan vara lite farligt.

Efter att Madsen en kort stund försvunnit ner i ubåten kommer han upp igen. Strax därefter tvingas han kasta sig ner i vattnet - ubåten har börjat sjunka.

Väl i land möts han av en tv-kamera.

– Jag mår bra, jag är lite ledsen över det, men okej, säger Madsen.

Du är ledsen över det?

– Ja, det är klart, eftersom Nautilus har sjunkit.

Madsen fortsätter att gå medan han pratar. Han berättar att han var ute på en övningstur med ubåten men att något blev fel med ballasttanken.

– Det var inte särskilt allvarligt, förrän jag försökte reparera den. Då blev det plötsligt mycket allvarligt. Det tog cirka 30 sekunder för Nautilus att sjunka och jag kunde inte ens stänga luckorna.

Häktningen


Madsen uppger först att han lämnat av Kim Wall på Refshaleøen, redan vid halv elva på torsdagskvällen.

Men polisen tror inte på Madsens berättelse. Efter förhör häktas ubåtsbyggaren för att ha orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet, vilket kan jämföras med den svenska rubriceringen vållande till annans död.

Madsen accepterar häktningen men nekar till brott.

Foto: Johan Nilsson/TT

Madsen svänger


Under polisförhören ändrar sig Peter Madsen helt angående uppgifterna om att han skulle ha släppt av Kim Wall på Refshaleøen samma kväll som ubåten lämnat Köpenhamn.

Istället säger han nu att det skedde en olycka ombord som ledde till hennes död. Enligt Madsen ska han halkat till och tappat den 70 kilo tunga luckan till ubåtstornet i huvudet på Kim Wall, som då föll livlös ner i ubåten. I förhören förklarar Madsen också att han sedan ”begravt” henne till sjöss på en ospecificerad plats i Köge bukt. Enligt Madsen ska kroppen ha varit intakt när han dumpade den i havet.

Varför ändrade Madsen sin historia? Av chock, enligt hans advokat Betina Hald Engmark.

– Folk reagerar olika när de har drabbats av en traumatisk upplevelse, säger hon till danska TV2.

Madsen kan inte heller förklara varför han inte ringde polisen eller SOS istället för att dumpa kroppen i havet. På frågan varför han sänkte ubåten blir svaret:

– Det är inte ett välgrundat beslut. Men jag vet ju att ingen någonsin vill använda den. Om jag sänker båten eller seglar in den spelar ingen roll. Jag vet ju att jag är slut som raket-Madsen.

Men senare Madsen ska ändra sin historia igen.

En kropp hittas


Den 21 augusti, elva dagar efter försvinnandet, hittar en cyklist en torso i närheten av området där Kim Wall söks. Två dagar senare efter en dna-analys kommer beskedet.

Kroppsdelen som hittats är Kim Walls.

Trots att delar av kroppen hittats och att Peter Madsen erkänt att han dumpat kroppen i havet så finns ännu inte hela svaret på vad som egentligen hände med Kim Wall.

Madsen nekar bestämt till att han skulle ha styckat kroppen.

– Hon var i ett stycke och var påklädd när jag begravde henne, sade han innan han omhäktades i Köpenhamns tingsrätt i början av september.

Denna gång misstänks Madsen för mord.

Frågorna som kvarstår


Lördagen den 7 oktober berättar polisen att man gjort nya framsteg i utredningen. Två påsar har hittats. Den ena innehåller Kim Walls kläder, strumpor, skor och tröja samt en kniv och tyngder. Den andra innehåller ett huvud.

Också två ben har hittats. Köpenhamnspolisen säger att man är säker på att det är Kim Walls kroppsdelar.

På kraniet finns inga tecken på frakturer eller trubbigt våld. Något som får rättsexperter att kalla Madsens förklaring om att Kim Wall skulle dött av en lucka i huvudet för en ren lögn.

Köpenhamnspolisen om att de hittat ytterligare kroppsdelar. Foto: TT

Några dagar senare hittar Köpenhamnspolisen en såg i Kögebukten. Polisens tekniker sätts på att undersöka om den har några DNA-spår som kan binda den till fallet.

Fortfarande har inte alla kroppsdelar hittats. Och den exakta dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

Madsen svänger - igen


Nu ändrar Madsen sig ännu en gång. Han uppger inte längre att Kim Wall dog av en tung lucka i huvudet, i stället ska hon ha dött av koloxidförgiftning vid en tidpunkt när hon var nere i u-båten och han själv på däck. Han erkänner också att han styckat kroppen.

Enligt polisen ska Kim Wall ha tillfogats sticksår i nedre delen av bålen. Det gör att Madsen nu även är misstänkt för sexualbrott med särskilt försvårande omständigheter.

– Det måste finnas ett sexuellt motiv, det utgår vi ifrån, säger Jens Möller Jensen, kriminalinspektör vid Köpenhamnspolisen, till SVT.

Den sista historien


Samtidigt sörjer vänner, kollegor och familj Kim Wall. I ett känslosamt tal inför dotterns kompisar och före detta lärare på Columbia University i New York håller Ingrid Wall ett tal. Hon berättade att dottern skulle intervjua ubåtsägaren som hade planer på att bli den första privatpersonen i rymden.

Det skulle bli den sista historien innan Kim Wall skulle flytta till Kina. Men istället blev intervjun den allra sista.

Ingrid Wall sade i sitt tal att hennes dotter var en erkänd och modig journalist som ofta gav en röst åt de svaga.

– De historier som Kim hade älskat att berätta har stulits ifrån oss.

Hör Kim Walls mamma hålla tal vid minnnesstunden. Foto: TT

Platserna


Scrolla för att följa historiens utveckling via de geografiskt viktiga platserna.

Köge bukt, nära Drogdens fyr

Ubåten hittas av privatpersoner. De undsätter Peter Madsen som befinner sig ombord. Kort därefter sjunker ubåten.

Dragörs hamn

Peter Madsen blir avsläppt i hamnen i Dragör där han möts av ett stort medieuppdåd.

Refshaleøen

Initialt hävdar Madsen att han släppt av Kim Wall här på Refshaleøen på torsdagskvällen.

Köpenhamns hamn

Sökandet efter Kim Wall tar sin utgångspunkt där ubåten synts under torsdagskvällen, nära Köpenhamns hamn.

Köge bukt

På söndagen skiftar man fokus och söker istället efter Kim Wall i Köge bukt.

Sydväst om Amager

En kvinnokropp hittas i vattnet måndagen den 21 augusti. Två dagar senare konstaterar polisen att det är Kim Wall.Anna H Svensson


Fredrik Edgren

Kalle Furst

Tomas Wagner

Linnea Heppling

Publicerad: 23 augusti 2017 11.00

Uppdaterad: 30 oktober 2017 15.11