SVT VALU

Så många bestämde sig sista veckan

Långt ifrån alla vet vad de ska rösta på i god tid innan valet. Här kan du se hur stor andel av varje partis väljare som bestämde sig under den sista veckan.

Fler bestämde sig sent i årets val


Av Kristdemokraternas, Liberalernas och Centerpartiets väljare var det mer än hälften som väntade in i det sista med att välja parti. Det visar SVT:s vallokalundersökning, Valu.

Andelen väljare som bestämde sig den sista veckan är fler än vid de tidigare tre valen,37 procent. 2006-2014 har andelen legat på mellan 30 och 35 procent.

Sverigedemokraterna har minst andel sista minuten-väljare, följt av Vänsterpartiet. Båda ytterkantspartierna har även i tidigare val haft fler väljare som tidigt bestämt sig vilket parti de ska rösta på.

Om visualiseringen

Frågan som ställdes var "När bestämde du dig för vilket parti du skulle rösta på i årets Riksdagsval?" Grafiken ovan visar hur stor andel som svarat "Idag" eller "Under senaste veckan". De svarsalternativ som inte redovisas här var "Tidigare under valrörelsen" samt "Visste sedan länge hur jag skulle rösta".

Siffrorna för 2014 och 2018 är viktade bland annat på grund av att SD vanligtvis underskattas och V överskattas i Valun.

Om vallokals­under­sökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat i rekommenderar vi Valmyndighetens hemsida.

Här kan du läsa mer om valu.

Visa

SVT Datajournalistik

Publicerad: 9 september 2018