SVT VALU

Väljarströmmar

Hur har väljarna rört sig mellan partierna i valen 2014 och 2018? Klicka på ett parti och se var väljarna kom ifrån - eller var de tog vägen.

SD hämtar väljare från S och M


Sverigedemokraterna har framför allt tagit väljare från Moderaterna och Socialdemokraterna. Det visar SVT:s vallokalsundersökning, Valu.

Sverigedemokraterna ökar mest av alla partier, med 6,3 procentenheter, enligt undersökningen. 84 procent av dem som röstade på SD i valet 2014 väljer att rösta på partiet igen i årets val. Nya väljare har SD hämtat från alla partier, men flest från S och M, som båda backar kraftigt.

Socialdemokraterna har utöver SD tappat väljare till Vänsterpartiet och Moderaterna.

Moderaterna har utöver SD tappat väljare till Centerpartiet och Kristdemokraterna, som båda stiger med 2,8 procentenheter, främst med stöd från tidigare M-väljare.

Miljöpartiet backar med 2,7 procentenheter och hamnar strax över riksdagsspärren på 4,2 procent. Endast 35 procent av Miljöpartiets väljare 2014 har valt att rösta på partiet igen. Var fjärde har gått till Socialdemokraterna medan var fjärde valt ett parti på andra sidan blocket.

Om visualiseringen

Här visar vi partibytare baserat på vad väljarna själva angett i SVT:s vallokalsundersökning. Klicka på partiloggan i stapeln till vänster för att se var de som röstade på det partiet 2014 har gått. Klicka på partiloggan i stapeln till höger för att se var partiets väljare kom ifrån.

Resultatet baseras på väljarnas svar på frågorna "Vilket parti röstade du på i dag?" samt "Vilket parti röstade du på i förra riksdagsvalet 2014"?

Strömmarna visar svaren från väljare som i båda valen röstat på något av de partier vi har med i sammanställningen. Förstagångsväljare samt personer som röstade blankt, avstod från att rösta och som inte minns hur de röstade räknas inte. Men i praktiken kan ett parti ha fått eller förlorat en stor andel röster från dessa grupper. Väljare som röstat på något övrigt parti finns inte heller med i beräkningen, därför blir resultatet inte alltid 100 procent.

Siffrorna för 2014 och 2018 är viktade bland annat på grund av att SD vanligtvis underskattas och V överskattas i Valun.

Om vallokals­under­sökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat i rekommenderar vi Valmyndighetens hemsida.

Här kan du läsa mer om valu.

Visa

SVT Datajournalistik

Publicerad: 9 september 2018