Ett flygplan släpper flamskyddsmedel över skog i Kalifornien, USA. Foto: Noah Berger/TT

Rekordvärme och torka satte världen i brand


Rekordhetta har svept över världen. Termometrarna har visat ovanligt höga temperaturer i bland annat Storbritannien, Finland, Irland och Japan – och med hettan har flera länder även fått bekämpa bränder utan motstycke.

Grekland


Byn Kineta när Aten vattenbombas den 24 juli. Foto: Valerie Gache/TT

Minst 80 personer har mist livet och många saknas fortfarande efter att en av de dödligaste bränderna i Europa på hundra år, drabbade Grekland i slutet av juli.


Brandmän och volontärer försöker släcka branden nära Aten. Foto: Valerie Gache/TT

Orten Mati drabbades hårdast. Vindar på runt 28 meter per sekund gjorde att elden spred sig snabbt och skadade hundratals byggnader.

Många av de omkomna var barn.

Finland


Brandmän och volontärer jobbar för att släcka branden i Finland den 19 juli. Foto: Roni Lehti/TT

I Finland har bränderna härjat nära gränsen till Ryssland, men brandmännen fick efter några dagar hjälp av regn.

Den största skogsbranden under juli var i Pyhäjärvi i Egentliga Finland. Branden täckte ett område på 70 hektar och ett tjugotal byggnader evakuerades, rapporterar Svenska Yle.

Sverige


Skogen i Korskrogen nära Ljusdal vattenbombas den 25 juli. Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Ovanligt varmt väder och torka ledde till stora bränder i framförallt norra och mellersta Sverige under juli. Flera EU-länder, bland annat Polen, Frankrike, Tyskland och Portugal skickade hjälp till Sverige för att få bränderna under kontroll.


Storbritannien


Brandmän bekämpar en brand nära Bolton, England den 28 juni. Foto: Danny Lawson/TT

I Saddleworth Moor i nordvästra England kämpade räddningstjänsten med en omfattande brand i tre veckor. Polisen misstänker att branden har anlagts.


Irland


Ett barn leker på det torra gräset i Phoenix park i Dublin. Foto: Brian Lawless/TT

På Irland har jordbrukare drabbats hårt av torka. Juni månad uppmättes som den torraste på 160 år, med bara 3,8 mm regn under hela månaden vid en mätstation i Phoenix Park. Forskare varnar för att Irland kommer att drabbas av återkommande problem med torka, rapporterar independent.

USA


En brand i sydvästra Colorado har tvingat hundratals människor att evakuera. Foto: Jerry Day/TT

I USA har några ovanligt torra år i kombination med stekheta dagar lett till omfattande bränder i bland annat Yosemite nationalpark som fått stänga.

Tort väder och vindar har gjort det lättare för bränderna i Kalifornien att sprida sig. Foto: Noah Berger/TT

Men flera större större skogs- och markbränder rasar i andra delar av Kalifornien, som har den värsta inledningen av den årliga brandsäsongen på ett decennium.


Brandmän försöker släcka en omfattande brand i Kalifornien. Foto: Elias Funez/TT

Andra delstater i USA som drabbats av bränder i sommar är Colorado, Alaska och Idaho. Två brandmän har mist livet under släckningsarbetet.

Totalt har omkring 14 000 kvadratkilometer brunnit i USA - en yta motsvarande mer än två gånger hela Stockholms län.

Bränderna är dock fortfarande något mindre i år än förra sommaren.

Norge


Skogsbrand mellan Oslo och Enebakk den 26 juli. Foto: Skogbrannflyet / Øst 110-sentral

I sydligaste Norge har man under juli bekämpat en skogsbrand i Aust-Agder. Temperaturerna har slagit nya värmerekord i Hordaland och i Rogaland i sydvästra Norge, där det varit strax över 34 grader varmt.

Under andra halvan av juli hade flera fjällstationer tropiska nätter, liksom kusten längst upp i norr.

Japan


Termometrarna har stått på 41,1 grader på vissa håll i Japan i sommar, den högsta temperaturen någonsin i landet. Foto: Koji Sasahara

På flera platser i Japan har de rekordhöga temperaturerna skördat många offer. Minst 65 personer har dött, och mer än 22 000 personer har förts till sjukhus på grund av värmeböljan. I Tokyo, där temperaturer upp emot 41 grader har uppmätts, försöker man kyla ner sina invånare på alla sätt man kan.

Sydkorea


Människor svalkar sig i Seoul, Sydkorea. Foto: Lee Jin-man/TT

I Seoul nådde temperaturen 39,2 grader, vilket är den högsta temperatur som uppmätts i huvudstaden sedan 1907. Runt om i landet har invånarna mötts av temperaturer mellan 33 och 37 grader, och många har förts till sjukhus på grund av värmerelaterade problem.

Nya Zeeland


En cyklist i Christchurch, Nya Zeeland. Foto: Mark Baker/TT

Tidigare i år i januari drabbades landet av en värmebölja, med temperaturer som nådde 37 grader i de södra delarna av Nya Zeeland. Det är ovanligt att temperaturerna stiger över 30 eller 35 i landet, och värmen var inget som invånarna var beredda på.

Ryssland


Två månaders värmebölja i Sibirien har orsakat stora problem med skogsbränder. I maj bekämpade ryska brandmän 693 bränder på 40 olika platser. Efter bränderna i Sibirien har forskare uppmätt förhöjda nivåer av koldioxid i atmosfären, enligt Nasa.

Kanada


I Kanada kämpar man både mot värme och bränder. Runt 70 personer ska ha avlidit i värmen, de flesta av dem äldre och sjuka. Bara i Montreal dog 34 personer mellan 29 juni och 7 juli, rapporterar NPR. Hårdast slog värmen mot Quebec-provinsen i östra Kanada.

Australien


Trots att det är vinter på södra halvklotet har temperaturer runt 25 grader uppmätts i Sydney i Australien. Det är ungefär åtta grader högre än genomsnittet för den här perioden. Den australienska hösten som föregick vintern var landets varmaste någonsin.

Oman


I Oman var den lägsta temperaturen på dygnet vid ett tillfälle 42,6 grader, vilket kan ha varit en av de högsta lägstatemperaturerna någonsin, enligt BBC.

Algeriet


I staden Ouargla i Algeriet nådde temperaturen 51,3 grader den 5 juli. Det är de högsta temperaturer som tillförlitligt uppmätts på den afrikanska kontinenten. Det är anmärkningsvärt, även i det nordafrikanska ökenområdet.Iva Horvatovic

Martin Lindstam

Tomas Thorén


Publicerad: 26 juli 2018