Foto: Bildbyrån

Bergqvist: ”Jag är lättad”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi nomineras inte till svenska OS-truppen av friidrottsförbundet. Rätt beslut, tycker SVT Sports expert Kajsa Bergqvist. ”Hon har ljugit för så många så man vet inte vad man ska tro på längre”, säger Bergqvist.

Abeba Aregawi kommer inte att springa för Sverige i Rio de Janerio efter att ha nobbats av det svenska friidrottsförbundet.

– Jag tycker att det är rätt beslut. Hon har inte sprungit ett lopp på ett år och utifrån det så är det osannolikt att man skulle släppt igen om också om det gäller någon annan. Med den bakgrunden som varit också så är jag lättad, säger Kajsa Bergqvist.

Vilken bakgrund tänker du på?

– Den bakgrund att hon haft en dopningsavstängning som nu har hävts. Hon har ändå tagit den här medicinen tidigare. Med den historien som varit de senaste tre åren är hennes förtoende på något sätt förbrukat, hon har ljugit för så många, så man vet inte vad man ska tro på längre. Sen blev dopningsföreteelsen droppen. Då räcker det.

Är du förvånad över förbundets beslut?

– Det blev som jag hade hoppats. Hade hon haft en massa starka resultat hade det varit mycket svårare. Men nu har hon ju inte tävlat och det gjorde beslutet mycket enklare. Då behöver man inte väga in etiska frågetecken och sådär. Hon har inte tävlat på ett år och då är man inte redo för en OS-trupp. Det hade ingen annan blivit heller. Sen är hon en världslöpare och hon hade säkert gått till final oavsett och nått en framskjuten placering.

Hur tror du att hon känner sig om en toppidrottare som inte får chansen att delta i OS?

– Det är klart att det är tråkigt och hon är säkert jättebesviken på det här. Vi får se hur det blir i framtiden. Om hon kommer att fortsätta att springa för Sverige. Det kan bara framtiden utvisa. Men det är rätt beslut att inte hon inte representerar Sverige i Rio.

Fakta: Aregawi-fallet

Visa

Den 29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregawi testades i Etiopien i januari och provet innehåller spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits med på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.

Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.

Abeba Aregawi, som har vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.

9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi ”Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera”.

14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs. Det är ännu oklart om hon tillåts tävla i OS i augusti.

17 juli beslutar friidrottsförbundet att inte låta Aregawi tävla för Sverige i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer