”Har trots allt tagit det här medlet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart huruvida Abeba Aregawi kommer att få åka på OS och representera Sverige.
”Vi skulle kunna lägga generella moraliska betänkligheter på att hon använt ett preparat som i dag är förbjudet”, svensk friidrotts ordförande Björn O. Nilsson.

Friidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK) överlägger i dagarna kring huruvida Abeba Aregawi ska få resa till OS och representera Sverige efter att dopningskommissionen återkallat sin anmälan om dopningbrott.

Det finns flera olika argument i överläggningarna.

– Vi skulle kunna lägga generella moraliska betänkligheter på att hon använt ett preparat som i dag är förbjudet. Det tycker jag är den svåraste frågan. Huvudfrågan annars är den rent idrottsliga.

”Är lite olustigt”

Flera krönikörer, däribland SVT:s Kajsa Bergqvist, har tyckt att Aregawi inte borde få komma tillbaka till det svenska landslaget.

– Jag vet ej vad det beror på. Jag har respekt för den synpunkten. Vi kan kalla det reptilhjärnan som vi slår på. Hur ser vi på henne att representera Sverige? Hon har trots allt tagit det här medlet.

Reaktionerna och åsikterna har i varje fall varit många. Nilsson har inte sett något liknande i svensk väg tidigare.

– Nej, det har jag nog inte. Den är lite olustig. Nicklas Bäckström med sitt allergimedel till exempel i hockeyn. Där var det en väldigt kraftig drivkraft för att hitta vägar ur hans olyckliga situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer