Torneklint: ”Hon är välkommen”

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi är frikänd från dopning.
Nu ska förbundet och SOK försöka komma fram till om hon är i form för ett OS. ”Hon är helt friad nu från dopningsanklagelserna och är välkommen”, säger Torneklint till SVT Sport.

Dopningskommissionen har i dag återkallat sin anmälan om dopingbrott mot Abeba Aregawi och samtidigt upphävt den intermistiska avstängning hon lytt under med omedelbar verkan.

Svenska förbunskaptenen Karin Torneklint blev förvånad när hon fick beskedet.

– Vi blev väldigt överraskade att det kom nu, det måste jag säga. Alla signaler vi har fått var att det skulle komma mycket senare. Så vi var helt säkra på att det här beslutet skulle komma mycket, mycket senare. Sen helt plötsligt bara damp det ner någon dag innan OS-anmälan skulle göras för de som är aktuella, så det var en väldigt konstig tidpunkt att få det på.

Hur upplever du hennes status bland övriga landslagskollegor?

– Hon har varit en bland alla andra tidigare och jag hoppas att hon kan komma tillbaka och vara en bland alla andra, men det är klart att det kommer att ta tid nu. Och vi måste nog prata en del och fundera, och se till att alla får så mycket information som möjligt om vad som har hänt egentligen, för det här är väldigt komplicerat och komplext ärende.

När hade du senast kontakt med henne?

– Jag har haft kontakt med henne efter det här beslutet. Vi fick reda på det för knappt två dagar sedan. Sen har jag haft kontakt med henne innan det, för tre fyra veckor sedan när det började närma sig EM. Då berättade jag för henne att jag inte trodde att hon skulle få någon dom och att det var väldigt svårt att se att hon skulle kunna vara med i varken EM eller OS i och med att vi inte hade fått något besked.

Har kontakten med Abeba varit bra?

– Ja, absolut. Vi har nått henne och när vi träffade henne för fyra veckor sedan hade vi också med oss en tolk för jag ville verkligen att hon skulle förstå vad jag sa och inte missförstå. Det var ett bra samtal. Men nu stämde ju inte det som jag sa till henne då.

Vad har ni pratat om i dag?

– Först och främst skulle hon få veta att det här beslutet kommit. Sen har vi också pratat om huruvida hon är redo för OS överhuvudtaget. Om vi ska diskutera den frågan eller inte. Hon känner att hon ändå är intresserad av OS. Men vi har inte bestämt än hur, vi måste också veta om hon har någon fysisk form att åka på ett OS och det är svårt att veta när hon befinner sig i Etiopien. Vi ska ha ett samtal med SOK nu också om hur vi ska se på den saken.

Men hon vill tävla i OS i alla fall?

– Ja, hon tror det. Hon har inte bestämt sig 100 på det heller. Hon måste också få känna efter när det här lägger sig lite. hon har ju trott att det varit kört ända tills nu.

Vill du ha henne till OS?

– Jättesvår fråga. Hon är ju helt frikänd från alla misstankar och hon har haft en otroligt hård tid. Någonstans finns en mänsklig aspekt där att vi måste behandla henne väldigt schysst i den här situationen. Sen är det ingen idé att hon åker dit om hon inte kan prestera, för hon är en världslöpare när hon är i form och har tränat bra. Då känns det inte bra om hon åker dit och inte har en fysisk form. Det är det vi på något sätt måste se om hon har.

Hon är välkommen tillbaka till svenska landslaget?

– Ja, alltså hon är ju helt frikänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer