Hammarby vidare efter derbyvändning

Hammarby behövde vinna mot AIK på Friends Arena för att ta sig vidare till kvartsfinalen i Svenska cupen. Trots ett tidigt 0-1-underläge lyckades Hammarby ta en skrällseger, 2-1, inför 41 063 åskådare.

– Det känns fantastiskt. Det är det här jag har drömt om, säger Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglü, som gjorde en stormatch, till SVT Sport.

Johan Persson gjorde segermålet i 62:a minuten. Skottet fick en lurig bana, men AIK-målvakten Patrik Carlgren borde ha räddat.

Svenska Cupen

– Jag står bakom vår back och deras forward. Jag ser bollbanan sent, suckar Carlgren.

Nio minuter före Hammarbys 2-1-mål borde AIK ha fått en straff. Johan Persson styrde undan en AIK-hörna med handen, men domaren Michael Lerjéus friade.

AIK tog ledningen i åttonde minuten genom Henok Goitom. Nabil Bahoui slog ett inlägg som nickskarvades vidare av Fredrik Brustad. Goitom kunde enkelt peta in 1-0 från nära håll.

En kvart in i matchen slog Nabil Bahoui undan bollen med handen i eget straffområde. Hammarby fick straff, och Kennedy Bakircioglü rullade behärskat in 1-1-bollen bakom Patrik Carlgren.

Ebenezer Ofori var nära att ge AIK ledningen i slutet av första halvlek. Han sköt ett fräsande långskott som sånär innebär 2-1 till AIK. Bollen gick i ribban, i Hammarbymålvakten Hopfs huvud och sedan över. Även i början av andra halvlek var AIK piggt och rörligt, men spelet kom av sig efter Hammarbys 2-1-mål. AIK hade ändå chanser att få in en 2-2-boll, som hade inneburit avancemang, men resultatet stod sig.

– 2-1-målet avgör den här matchen, säger Hammarbys tränare Nanne Bergstrand till SVT Sport.

Bergstrands tränarkollega Andreas Alm hade lätt att hålla sig för skratt efter matchen.

– De får en straff, vi får inte en straff, det är det som avgör, säger Alm när han ser reprisen av hur Johan Persson är högt uppe med handen och slår undan en AIK-hörna i eget straffområdet.

– Jag vill inte se det igen. Jag blir bara förbannad, säger Alm.

Kvartsfinalerna i Svenska cupen lottas på måndag.