Ett rökfyllt friends arena under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Djurgården den 16 maj 2016. Foto: BILDBYRÅN/SVT montageVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kaos i AIK Fotboll – hela styrelsen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt turbulent i AIK Fotboll. I går kväll meddelade klubben att hela styrelsen avgår och att man kallar till ett extra möte. ”Vi underkastar oss det som kallas föreningsdemokrati”, säger AIK:s ordförande Jonny Jergander.

På mötet, utlyst till den 15:e december, ska en ny styrelse väljas.

Av ett meddelande på klubbens webbplats framgår det att en formell begäran om ett extra möte inkommit och att det är därför styrelseledamöterna lämnar sina uppdrag.

Enligt Aftonbladet är det en grupp på ett par hundra medlemmar som skrivit under den formella begäran.

– Vi i styrelsen underkastar oss det som kallas föreningsdemokrati och lyssnar på vad som har uttryckts, säger AIK:s ordförande Jonny Jergander till Fotbollskanalen.

– Vi i styrelsen är varken naiva eller dumma och förstår att det här kan ske. Det här är en stor klubb med engagerade medlemmar, fortsätter han.

Vill inte uttala sig

Den enda punkten på extramötets agenda är val av styrelse. Valberedningen, vars tidigare sammankallande Mårten Paulsson lämnade sin post på onsdagen, har fått i uppgift att ta fram ett förslag på ny styrelse.

Den före detta ordföranden och nuvarande styrelsemedlemmen Johan Segui vill inte uttala sig, utan hänvisar till ordföranden Jonny Jergander.

– Det handlar om A-lagsverksamheten, där man inte är nöjda med hur den verksamheten bedrivs. Men vad missnöjet handlar om i detalj har jag ingen susning om, säger ordföranden Jonny Jergander till TT.

Inte upplevt missnöje

Han säger också att han upplevt en händelserik mandatperiod, men att han inte upplevt att det funnits mycket missnöje.

– Däremot har det funnits många olika viljor, tankar som drar åt olika håll. Men tar man ett sånt här uppdrag accepterar man förutsättningarna. Sen låter det kanske lite väl dramatiskt att hela styrelsen avgår, teoretiskt kan den nya styrelsen bestå av personer från den gamla styrelsen.

Konflikterna har sedan våren 2015 avlöst varandra i AIK Fotboll.

Det har pågått en maktkamp inom AIK i flera år.

Mars 2015: Fem av sju personer från styrelsen i AIK Fotboll AB tvingas bort efter att AIK Fotbollsförening föreslagit ett nytt ägardirektiv. Det innebar att Johan Segui, som då var ordförande i AIK FF, under en period satt som ordförande både i aktiebolaget och i AIK FF.

Februari 2016: När valberedningen presenterade sina nominerade till ordförandeposten i AIK FF fanns Segui inte med. I stället valdes Jonny Jergander till ordförande. Segui blev vald till vice ordförande.

Maj 2016: En konflikt uppstår kring samarbetet med företaget Lagardere som bland annat sköter driften av Friends Arena. AIK Fotboll AB:s vd Mikael Ahlerup hänger ett tag löst. Till slut petade styrelsen bort vd:n från vissa arbetsuppgifter, bland annat blev han utestängd från möten om Lagardere.

Det finns även uppgifter om en djupare konflikt mellan Ahlerup och Segui under våren 2016. Enligt Aftonbladet ska ha Ahlerup försökt begränsa Seguis inflytande på det dagliga arbetet på kansliet.

Onsdagen 30 november 2016: Styrelsen mottar en skrivelse med 291 namnunderskrifter där det uttrycks missnöje med hur A-lagsverksamheten skötts och ställs krav på ett extra möte. Valberedningens sammankallande Mårten Paulsson lämnar sin post.

Torsdag 1 december: AIK Fotboll AB utlyser ett extra möte och styrelsen ställer sina platser till förfogande.

Valberedningen har fått i uppgift att ta fram ett förslag på ny styrelse. Per Hägerö ska nu leda valberedningens arbete med förslag till nya styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer