Rugbyexperten Clementine Sarlat, till vänster, och franska idrottsministern Roxana Maracineanu. Foto: Bildbyrån

150 franska sportjournalister i uppror mot sexism

Uppdaterad
Publicerad

Under senaste veckan har en stor protest mot sexism och trakasserier mot kvinnliga sportjournalister skakat om Frankrike.

Nu vill landets idrottsminister se en förändring.

– Jag är mindre förvånad över att detta sker inom sportvärlden, säger franska idrottsministern Roxana Maracineanu.

Samtidigt som Frankrike förbereder sig för att anordna de mest jämställda olympiska spelen någonsin 2024 (för första gången ska lika många kvinnor som män kunna tävla) skakas landets journalistkår av en stor protest mot sexism inom branschen.

Det hela började med dokumentären “I'm not a slut, I'm a journalist” där flera kvinnliga sportjournalister vittnar om diskriminering inom yrket.

SVT Sport

Samma dag som dokumentären sändes skickades ett uppror ut där 150 kvinnliga sportjournalister kräver förändring. I det öppna brevet skriver man ”Det är dags för oss kvinnliga sportjournalister att sluta samman och sätta press på branschen”. Det har följts av flera inlägg i sociala medier från kvinnor som vittnar om olika typer av diskriminering.

Tre personer sparkades

En av de som berättar om sina upplevelser i dokumentären är rugbyexperten Clementine Sarlat. Hon lämnade ett av Frankrikes största sportprogram efter att ha mötts av sexism och trakasserier när hon kom tillbaka till sitt jobb efter mammaledighet.

Hennes vittnesmål ledde senare till att tre personer sparkades från sina jobb.

– Jag tänkte: om de gör så här mot mig som syns i tv, hur är det för de kvinnor som inte får samma exponering som mig, säger Sarlat enligt AP.

Man riktar också kritik mot bland annat de stora löneskillnaderna och den stora dominansen av män i yrket, både i bevakningen och bland journalisterna. Bara 13 procent kvinnor fick synas och höras i sportbevakningen i Frankrike förra året. Och trots att hälften av de franska journalisterna är kvinnor finns bara 10 procent av dem inom sportjournalistiken, enligt nyhetsbyrån AP.

Ministern inte förvånad

Nu har också Frankrikes idrottsminister, den före detta olympiska simmerskan, Roxana Maracineanu bemött protesterna och hon är inte förvånad.

– Jag är ännu mindre förvånad över att detta sker inom sportvärlden. Det är en väldigt mansdominerad värld som också varit det genom alla tider, säger hon enligt AP.

Maracineanu säger nu att hon vill se en förändring.

– Oavsett om man är en kvinnlig journalist, en kvinnlig minister eller en kvinnlig ledare måste vi, om vi vill se en förändring, börja jobba för det i dag. Med målmedvetenhet, ambition, övertygelse för det kan påverka människors sätt att tänka, säger ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet