Legendaren John Carlos vid ett föredrag 2018. Foto: TT

1968-profilen John Carlos stolt över protesterna: ”Hoppas på en snöbollseffekt”

Uppdaterad
Publicerad

OS-medaljören från 1968, John Carlos, är stolt över idrottens protester mot polisens övervåld mot svarta män i USA.

– Jag hoppas att det ger en snöbollseffekt, säger Carlos.

– Jag respekterar dem så in i helvete. Du måste pressa tandkrämen ur tuben för att få någon effekt. Deras bojkott visar de makthavare som finns, om det handlar om NBA eller någon annan stor organisation, att de behöver höja sina röster. De behöver bli medvetna om situationen, säger 75-årige Carlos till Time.

Idrottare har pratat om rasism i månader men det togs till en ny nivå under onsdagen när NBA-laget Milwaukee vägrade att spela sin match, en handling som spred sig genom USA:s idrott, detta efter att en svart man sköts med sju skott i ryggen i söndags i samband med ett polisingripande, där han vägrade stanna och böjde sig in i sin egen bil, i Kenosha, Wisconsin, där Milwaukee är största stad.

– Jag hoppas att det ger en snöbollseffekt, säger Carlos till USA Today.

Carlos tog brons på 200 meter vid OS i Mexico City 1968 och manifesterade med vinnaren Tommie Smith genom att hålla upp var sin svart handske på prispallen.

Efter den politiska handligen blev de utkastade ur OS-byn.

Stefan Åsberg: ”Aldrig upplevt att idrotten tagit så tydlig ställning som nu”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.