Ryssland har sedan 2015 varit avstängda på grund av allvarliga dopningsbrott. Foto: TT

Friidrotten godkänner rysk åtgärdsplan

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har tagit fram en åtgärdsplan för att återvända som medlem i den globala friidrotten.

Åtgärdsplanen har nu godkänts av det internationella friidrottsförbundet (World Athletics).

Beslutet om ryska friidrottare ska få tävla under neutral flagg i bland annat OS i Tokyo tas om några veckor.

Ryssland har varit avstängt sedan slutet av 2015 på grund av allvarliga dopningsbrott. Nu tror man att förutsättningarna finns för att på djupet skapa en förändring av den ryska dopningskulturen, något som har efterfrågats de senaste fem åren.

”Jag tror inte att det har gått en vecka under mitt ordförandeskap där jag inte har svarat på frågor om Ryssland och vår idrott”, säger World Athletics ordförande Sebastian Coe i ett pressmeddelande.

Han riktar ett stort tack till förbundets tillsatta specialgrupp, deras experter och det ryska friidrottsförbundet för att ha ”skapat en detaljerad vägbeskrivning för att återuppbygga förtroende”.

Förändringen kommer inte ske över en natt. Om ett par veckor ska beslut fattas om ryska friidrottare tills vidare ska få tillåtelse att tävla under neutral flagg i stora internationella mästerskap, bland annat sommarens OS i Tokyo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer