RF: ”Det är någonting som vi gör fel”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har i veckan uppmärksammat Matilda Plan som tilldelades Sportspegelpriset efter att ha lyckats med dubbla elitkarriärer.

En stor bedrift i dagens idrottsklimat där den stora utmaningen är att få barn att hålla på med en enda idrott till att börja med.

– Det viktiga är att få ner kostnaderna för föreningarna. Om vi får ökade kostnader i en förening så innebär det ju i regel ökade kostnader för de som är i föreningen. Då kommer vi att exkludera människor, säger Malin Träff, ansvarig för barn och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Centrum för idrottsforskning har räknat på hur många gånger som varje individ mellan 7-20 år idrottar på ett år. Det som utmärker topp tio-kommunerna är att det är välmående kommuner där invånarna där ofta har hög inkomst och hög utbildningsnivå.

En kommun som Halmstad där kommunen har nolltaxa för anläggninghyrorna ligger i mitten av listan. Att kostnaderna för föreningarna minskar betyder inte per automatik att barn kommer att idrotta mer. 

– Vi har den stora utmaningen att medlemmar väljer att lämna idrotten, framför allt under tonåren. Ungdomar väljer bort eller har inte möjlighet att vara en del av den.

– Det är någonting som vi gör fel och någonting som vi måste göra annorlunda. Vi behöver bli mycket bättre på att lyssna på ungas upplevelse av idrott och idrottande, säger Malin Träff ansvarig för barn och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Se hela reportaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.