AFC:s ordförande Alex Ryssholm. Foto: TT Bild

”Skulle skära halsen av mig och min familj”

Uppdaterad
Publicerad

AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm har tagit emot mordhot, rapporterar Fotbollskanalen. – De hotade med att komma hem till mig och skära halsen av mig och min familj, säger han till SVT Sport .

AFC Eskilstunas intåg i Allsvenskan har rört upp känslor i Fotbollssverige. Supportrar till andra svenska lag har riktat hård kritik mot ordförande Alex Ryssholm sätt att driva klubben, som man menar strider mot 51-procentsregeln.

AFC har tidigare gått in och tagit över föreningar med ekonomiska bekymmer högre upp i seriesystemet och på så sätt klättrat till division 1, något som inte heller uppskattats av en del supportrar.

Anonymt sms

Nu har Ryssholm tagit emot dödshot, något Fotbollskanalen var först med att berätta.

Inför bortamatchen mot Malmö FF den 1 juli i år fick ordföranden ett anonymt sms.

– Ett par timmar innan fick jag ett meddelande där det stod att jag borde lämna alla mina poster, annars skulle de komma hem till mig och skära halsen av mig och min familj, säger Alex Ryssholm till SVT Sport.

Har polisanmält

Meddelandet skickades till ett nummer som används av Ryssholms 89-åriga mamma.

– Personligen är jag inte rädd, det har hänt tidigare i mitt liv. Men självklart är min familj rädd. De tycker det är äckligt att det händer sådana här saker i fotbollen.

”Fotbollen tappar glädjen”

Vad som ligger bakom hotet är inte fastställt, men Alex Ryssholm säger att han ser allvarligt på hur klubben och dess fans blivit bemötta ute på arenor och på sociala medier det senaste året. Bland annat attackerades AFC:s supporterbuss vid en bortamatch mot IFK Göteborg i våras.

– Vissa supportrar försöker göra en stor grej av ingenting. De vet ingenting om vår klubb eller vår historia. De använder osanna historier, hot och hat. Jag visste innan jag kom in i fotbollen att det förekommit sådana här saker förut. Vi måste agera på något sätt, vi kan inte låtsas som att ingenting händer.

Hotet är anmält till polisen.

– Jag har tät kontakt med polisen. De tycker som jag – att någon gång måste man stoppa det här, säger Alex Ryssholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer