IFK Göteborg – Helsingborg. Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg bröt trenderna – Söder bakom vändningen

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg bröt i kväll två negativa trender. Efter tre raka kryss kom ikväll en seger borta mot Helsingborg och för första gången sedan den 6 juli gjorde någon annan än Robin Söder mål för Blåvitt. Även om det var just Söder som låg bakom segern med ett mål och en framspelning.

– Jag ska inte klaga. Har gjort sex mål på de sex senaste matcherna. Sen finns det sekvenser i matchen där jag vill göra det bättre, säger Söder till SVT Sport.

Det såg ut att bli ett fjärde raka kryss för göteborgarna som gick till halvtidsvila med ett sent insläppt mål, när Max Svensson gav hemmalaget ledningen.

I Helsingborgs mål höll den före detta Manchester United-målvakten Anders Lindegaard länge rent och stod för flera kvalificerade räddningar.

Dels gjorde han en klassräddning i den 42:a minuten, när Kharaishvili bröt igenom och avlossade från nära håll. I början på den andra halvleken sträckte han ut och räddade en bra slagen frispark från samme Kharaishvili.

Därefter började vändningen. 20 minuter från slutet dök Robin söder – vem annars – upp vid stolpen och från några centimeters håll kunde han lägga in kvitteringen, när han vann kampen mot Andreas Granqvist. Målet betydde att Söder hade gjort Göteborgs sex senaste mål.

Tyngre för HIF

Minuten senare byttes skadedrabbade Lasse Vibe in och bara minuter från slutsignal fullbordade han vändningen och fixade segern för IFK Göteborg, framspelad av Robin Söder.

– Det känns som vi har fört matcher tidigare och tappat ledningar. Det känns bra att vi idag lyckas visa karaktär och inte bara kvitterar utan lyckas vända matchen och vinna, säger Söder.

Göteborg hakar på i toppen. Visserligen nio poäng efter serieledande Djurgården, men fem poäng efter AIK som just nu ligger trea, vilket betyder kval till Europa Legue.

För Helsingborg ser det desto dystrare ut. Efter dagens förlust är de bara två poäng från negativt kval och fyra från att rasa ur Allsvenskan.

– Det är klart det känns tungt. Men det är många sekvenser i matchen som är positiva. Att vi vågar fortsätta spela och har vårt eget passningsspel, framför allt på motståndarnas planhalva, som vi har idag, säger Helsingborgs tränare, Henrik Larsson till SVT Sport.

Hur ser du på det tuffa läget som väntar under hösten?

– Jag tittar inte så långt fram. Jag ser nästa match. Nu väntar Norrköping med en plan vi kommer jobba fram i veckan och så har vi nya möjligheter där.

I och med vinsten hakar IFK Göteborg på i kampen om Europa League-platserna. Laget har fem poäng upp till AIK som ligger trea och innehar den sista platsen.

Allsvenskan

Helsingborgs IF logo

Helsingborgs IF

1 - 2

IFK Göteborg logo

IFK Göteborg

Olympia, Helsingborg
Publik: 9094
Domare: Andreas Ekberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.