IFK:s David Boo Wiklander och HBK:s Fredrik Olsson i duell. Foto: TT Bild

Albaek tog farväl med mål

Två lag i skriande poängbehov möttes på Gamla Ullevi. Men IFK Göteborg och Halmstads BK fick nöja sig med 1-1 och delad poäng.

IFK Göteborg inledde bäst och tog tag i spelet under matchens första tio minuter. Med rejält bollinnehav pressade man Halmstad, som lyckades stå emot hemmalagets tryck.

Sen stack HBK upp med första halvleks enda riktigt farliga målchans.

Efter en dålig passning av Mix Diskerud i elfte minuten kunde bortalaget kontra. Fredrik Olsson ställde om snabbt och fick in bollen i straffområdet till en fristående Sead Haksabanovic. 18-åringens avslut räddades dock skickligt längs marken av jämngamle IFK-målvakten Pontus Dahlberg.

– Jag såg ytan. Men så fick han (IFK-backen) in en touch innan jag fick bollen och det ställde mig lite. Fast jag tycker ändå att det ska vara mål där, sade Haksabanovic om chansen till Cmore.

Rogne skadad

Annars sprakade det knappast om den första halvleken. Ett segt Göteborg fortsatte ha mer boll, men skapade få skarpa lägen. Dessutom tvingades mittbacken Thomas Rogne lämnade planen skadad i den tjugonde minuten – David Boo Wiklander ersatte. Halmstad parkerade lågt men fortsatte att kontra piggt.

Dansk klass

Tio minuter in i andra halvlek smällde det så – två gånger om.

Mittfältaren Mads Albaek, som varit en av Blåvitts bästa spelare de senaste säsongerna, skrev på för tyska Kaiserslauten förra veckan. Matchen mot Halmstad var danskens sista hemmamatch för klubben och i 55:e minuten tog han farväl genom att vända bort två HBK-försvarare, ta sig in i straffområdet och distinkt skjuta 1-0 till Göteborg.

Ett mål av hög klass, och Albaek lär saknas i IFK under hösten.

”Är besviken”

Men Halmstad svarade.

I 79:e matchminuten utmanade Sead Haksabanovic IFK-målvakten igen. Ett distansskott från tjugo meter överraskade Pontus Dahlberg och bollen smet in intill högra stolpen.

Halmstad slog vakt om poängen – medan Göteborg gick för tre. Men det ville sig inte för Blåvitt som haft en tung säsong hittills. Laget buades ut av hemmafansen efter slutsignal.

Efter matchen hade Mads Albæk svårt att glädjas över sitt mål.

– Jag är besviken över att vi inte vinner matchen, det är mest den känslan jag har nu. Det är klart att det var ett fint mål – framför klacken är det alltid bra att göra mål, de betyder väldigt mycket och är en fantastisk hemmapublik, säger han till SVT Sport.