Nanne Bergstrand. Foto: Bildbyrån

Nanne Bergstrand får sparken från Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år i Hammarby så får Nanne Bergstrand sparken i från klubben.

– Ibland behöver man skiljas åt, säger Hammarbys sportchef Mats Jingblad.

– Anledningen till att vi har valt att ta det här beslutet är att vi upplever ett behov av att få in en ny röst och ny energi i klubbens sportsliga utveckling. Våra ambitioner är att ta oss högre upp i svensk fotboll och i det läget vi är nu känns det rätt att låta en ny kraft ta över, säger Richard von Yxkull till klubbens hemsida.

– Nanne har tagit oss från mitten i Superettan till att bli ett stabilt lag i Allsvenskan, det är en prestation som vi är tacksamma för, fortsätter von Yxkull.

För SVT Sport utvecklar sportchef Mats Jingblad:

– Det är en process som vuxit fram under senaste året. Båda parter har fått ut väldigt mycket av varandra men ibland behöver man skiljas åt. Målsättningen var ju att komma upp till stabil allsvensk plattform och det har vi lyckats med. Därför känns det ganska bra att gå vidare nu.

Ersättaren på gång

– Processen för att hitta en ny tränare är på gång och vi hoppas att det är klart inom kort, säger Axel Pershagen, kommunikationsansvarig på Hammarby Fotboll.

”Ingen chock”

– Det har ju ryktats om det en längre tid så det kommer inte som en chock. Känslan från Nanne har i bland varit att han inte vill vara där, och den energin är inte så bra att skicka ut till spelare, fans och till klubben. Det är kanske det klubben känt, säger SVT Sports fotbollsexpert Daniel Nannskog.

Nannskog ser inget solklart alternativ till en ersättare, men det finns några heta alternativ.

– Det kanske hetaste är Sönderjyskes Jakob Michelsen. Han har inte de största meriterna men sättet han lyft Sönderjyske till att bli ett stabilt lag i Danmark, med en fin fotboll längs marken, det imponerar.

Sönderjyske kom tvåa i danska ligan i fjol och ligger i nuläget sexa i den danska ligan.

– Det har också snackats en del om Kim Bergstrand. Han har visat en tydlighet i spelet hos Sirius som jag gillar. Han har varit med ett tag nu och fått en erfarenhet som är viktig. Det är ett bra namn, säger Nannskog.

– Sen har det snackats om Peter Gerhardsson och för mig är inte det ett lika spännande alternativ som de två andra, avslutar Nannskog.

Fakta: Nanne Bergstrand

Ålder: 60 år. Född den 28 april 1956 i Markaryd.

Tränarkarriär: Traryd –1984, Markaryd 1985–1991, Växjö Norra 1992–1993, Öster 1994–1996, Oddevold 1997, Kalmar FF 1998–1999, Helsingborgs IF 2000–2001, Kalmar FF 2003–2013, Hammarby 2014–2016.

Främsta meriter: SM-guld 2008 med Kalmar FF. SM-silver 2000 med Helsingborg, som han också ledde till gruppspelet i Champions League efter en bragdmatch mot Inter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.