Rickard Malmström (MP) välkomnar möjligheten att fotbollslaget Dalkurd flyttar till Uppsala. Foto: SVT/Bildbyrån

Kommunen: ”Säkerställt att Sirius har goda förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Dalkurd flyttar sin verksamhet till Uppsala och det har rört upp känslor i Sirius. Nu svarar kommunen på kritiken.

– Vi har fattat massor med beslut för att säkerställa att Sirius har goda förutsättningar, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala, till SVT Sport.

Turerna har varit många kring nyblivna allsvenska klubben Dalkurd, som huserat i Borlänge sedan starten 2004.

I går stod det klart att klubben flyttar sin verksamhet till Uppsala, vilket gjorde Sirius-tränaren Kim Bergstrand upprörd.

– Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte, sa han till UNT.

Nu uttalar sig Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala.

– Vi har inte gjort något för att ta hit Dalkurd. Vi har bara informerat dem om läget i Uppsala och svarat artigt och korrekt på de frågor som ställts, säger han till SVT Sport.

Vad har de ställt för frågor?

– De har frågat om förutsättningar och faciliteter, och vi har svarat att dels kommer det inte finnas matchanläggning att spela på, dels att det finns lediga träningstider på Österängen att hyra. Sedan saknas faciliteter för omklädning, men det finns en grusyta på andra sidan vägen som de skulle kunna få hyra för en kortare tid. Där kan de bygga sina egna faciliteter, med omklädningsrummet och kanske kansli.

”Kommersialiseringen har gått för långt”

Sirius håller till på Studenternas IP, men en ny arena beräknas stå klar 2020. Både Sirius och Dalkurd kan spela sina hemmamatcher på det nya bygget.

– Det är tanken, om det är intresserade. Det är en anläggning för elitfotboll. Kan vi ha både dam- och herrelit där vore det trevligt. Vi försöker med näbbar och klor skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla som utövar idrott i Uppsala och är på väg mot mycket bättre situation, säger Malmström.

Hur ser du på Kim Bergstrands kritik mot kommunen?

– Vi har fattat massor med beslut för att säkerställa att Sirius, och andra fotbollsföreningar, har goda förutsättningar. Jag och Kim Bergstrand delar dock kanske samma uppfattning om att kommersialiseringen av idrott gått alldeles för långt. Som princip är jag inte alls glad över att spelare köps och säljs som handelsvaror, att lag flyttar hit och dit och att det finns mindre lokalförankring.

Men det är ingen fråga för kommunen, menar du.

– Nej. Vi har EU som pratar om fri rörlighet, Sveriges Riksdag som ställer upp med olika regelverk och Svenska Fotbollförbundet som beslutar om regelverk för klubbar.

”Bara haft inledande samtal”

Josefin Åhrman är idrotts- och fritidschef i Uppsala kommun och har hanterat dialogen med Dalkurd.

– Vi fick en officiell förfrågan och träffade dem för att lägga fram förutsättningar och hur kommunen jobbar med idrottsfrågor i Uppsala. I går fick vi besked om att de flyttar sin verksamhet hit. Nu behöver vi sätta oss ner med Dalkurd för att gå igenom förutsättningar mer detaljerat, säger hon till SVT Sport.

Har Dalkurd ställt krav på er?

– I sin förfrågan har de framställt vissa krav, men där har vi sagt att vissa förhållanden ser ut som de gör och att vi inte kan möta upp deras förväntningar.

Har ni ställt krav på Dalkurd?

– Vi har i dagsläget bara haft ett inledande samtal utifrån deras officiella förfrågan. Vi har varit väldigt tydliga med att klubben måste fatta ett beslut innan kommunen kan inleda någon närmare dialog.

 När det gäller kritiken från Sirius menar Åhrman att kommunen förhåller sig till ett visst perspektiv.

– Mitt utgångsläge är att ha så bra dialog som möjligt med Sirius, och det har vi haft och kommer fortsätta att ha, säger hon.

Leif Lindström (V), kommunalråd i Borlänge, uttalade sig på SVT Dalarna i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.