Landslagsmeriterade Alireza Haghighi, som nu fått lämna den allsvenska klubben Sundsvall, tycker att tränaren varit oärlig. Foto: Bildbyrån.

VM-aktuelle målvakten: ”Sundsvall har ljugit för mig”

Publicerad

Iranska landslagsmålvakten Alireza Haghighi har fått minimalt med speltid sedan han skrev på för Sundsvall. Bägaren ska ha runnit över för målvakten när han inte fått den speltid han förväntat sig. Han hamnade då i en diskussion med tränaren Joel Cedergren. Klubben har bekräftat att man bryter samarbetet. – Tränaren har bara ljugit för mig, säger Alireza Haghighi exklusivt till SVT Sport.

Landslagsmeriterade Alireza Haghighi, som nu fått lämna den allsvenska klubben Sundsvall, tror inte att petningen är motiverad på sportsliga grunder.

– Folk i Allsvenskan känner igen mig från förra säsongen med AFC Eskilstuna. Mina tre första matcher spelade jag fortfarande delvis skadad, men gjorde ändå kanske mina bästa matcher då. De visste vilken typ av målvakt de köpte när de tog in mig, de var medvetna om att jag behövde speltid för att komma med i VM-truppen, men ändå har jag inte fått chansen att visa upp mig, säger han till SVT Sport.

Tränaren Joel Cedergren är av en annan uppfattning.

– Han har blivit besviken i ett par omgångar när han inte har fått spela. Nu senast blev det en diskussion där han sa att han inte kunde tro att han inte får spela. Man jag lovar aldrig spelare speltid, säger Cedergren till SVT Sport.

Med ordinarie målvakten Tommy Naurin långtidsskadad valde nederlagstippade Sundsvall att under transferfönstrets sista dag skriva ett korttidskontrakt med Haghighi.

”Jag lovades speltid”

I Sundsvall har unge William Eskelinen fått chansen istället, något som förvånar Haghighi. Enligt målvakten har överenskommelsen med Sundsvall varit att han skulle få spela för att ha större chans att spela VM för Iran.

– Jag lovades speltid. Varför skulle jag skriva ett korttidskontrakt med Sundsvall annars? Det fanns andra klubbar i bättre ligor med bättre ekonomi som också erbjöd positionen som reservmålvakt. Jag valde Sundsvall enbart för att få speltid, säger han.

Cedergren menar att valet av första målvakt har varit logiskt.

– Haghighi har inte fått spela för att Eskelinen har varit så bra. 21-åringen har varit den bättre målvakten.

Haghighi säger att han är besviken på att inte ha fått klara och tydliga besked om speltid.

– Jag hade flera samtal med Cedergren och diskuterade min situation och varför jag petades. Han gav aldrig några raka svar. Nu var hans enda svar var att jag anslöt sent till klubben. Den bonus de skulle få från FIFA för att de har en spelare med i VM hade säkert kommit väl till hands för dem, säger Haghighi.

Handskakningen

Trots att relationen har blivit alltmer spänd mellan målvakten och tränaren, verkar man ha skiljts åt på ett professionellt sätt.

– Han kommer ut från omklädningsrummet och fortsätter diskussionen och säger att han inte tycker det är någon idé att han är här. Då säger jag att jag inte heller tycker det är nån idé att han är här om han inte klarar av sin roll. Då skakade vi hand och han åkte iväg. Sedan dess har vi inte pratat.

Haghighis uppfattning om situationen är snarlik.

– Det var ett samtal mellan mig, Joel och de två assisterande tränarna. Jag lämnade inte i vrede som det har skrivits. Vi skiljdes åt med en handskakning, säger han.

Men frustrationen är fortfarande tydlig hos den 30-årige före detta Sundsvallsmålvakten.

– Tyvärr har Joel och ledningen i Sundsvall inte gjort annat än ljugit för mig. De har lekt med min framtid.

Tränaren Cedergren tar lögnanklagelserna med ro och menar att det inte är särskilt dramatiskt.

– Det är tråkigt att han säger att jag ljuger. Han klarar inte av att hantera sin situation. Och jag förstår hans besvikelse över att han inte kommer med till VM. Men jag lovar inte spelare speltid. Jag jobbar inte på det sättet, säger Cedergren.

Alireza Haghighi är nu alltså klubblös – med 32 dagar till VM är det inte optimala förutsättningar för målvakten som hoppats på att bli uttagen till sitt landslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer