Arkivbild på volontär som saltar backen under en alpin tävling och Mattias Hargin under VM i Åre. Foto: BILDBYRÅN

Efter oron – nu undersöks saltets miljöpåverkan i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Åre-VM marknadsfördes som ett klimatsmart och hållbart mästerskap. Men när det blev varmare väder tog arrangörerna beslutet att salta skidbackarna för att binda upp vätskan i snön. Nu planerar Åre kommun att undersöka saltets eventuella miljöpåverkan på Åresjön så fort snösmältningen startar.

Det krävdes mycket salt för att preparera pisterna under alpina VM i Åre. Ett vanligt år används totalt fem ton salt för att skapa hårda pister, under mästerskapet användes 18 ton, enligt siffror från arrangören.

Saltmängden är såpass stor att det har väckt frågor om miljöpåverkan i närliggande vattendrag. Inte minst med tanke på att Åresjön tillhör Natura 2000, ett samarbete inom EU för att skydda och bevara den biologiska mångfalden.

– Det är många som har hört av sig efter VM och undrat över saltningen och vilken påverkan det har, säger Åre kommuns miljöchef Jasna Lindberg. 

Kommunen har på sin hemsida gått ut med information om saltningen, där står bland annat:

”Länsstyrelsen och Åre kommun har i dagsläget inte full kunskap kring saltningens eventuella ekologiska effekter i Åresjön eller i bäckarna som avvattnar pisterna”

Vy över Åre-by med Åresjön i bakgrunden.

Arrangören: ”Kommer inte ha någon påverkan”

Tanken är att länsstyrelsen Jämtland så fort snösmältningen börjar till våren, ska göra mätningar i närliggande bäckar för att se hur stor påverkan saltet har på miljön.

Fanns en dialog mellan VM-arrangören och er på kommunen innan de saltade?

– Nej, det fanns ingen dialog kring saltningen på det sättet, säger Jasna Lindberg.

Niklas Carlsson är vd för VM i Åre. Han välkomnar att länsstyrelsen vill undersöka salthalten i smältvattnet, men gör själv bedömningen att det inte kommer ha någon påverkan.

– Det finns en glaciär i Norge som ligger vid Galdhöpiggen. Där har man saltat hundratals ton salt genom åren, och gjort regelbundna mätningar i sjön som ligger i anslutning till backen. Då har man sett att det inte varit någon påverkan.

Men 18 ton istället för fem ton, kan du förstå att folk undrar?

– Det är bra och positivt att det ställs frågor. Men inom alpin tävlingsskidåkning har man använt salt i väldigt många år. Och jämför man det med vägsalt är det väldigt små volymer, säger Niklas Carlsson.

Vd Niklas Carlsson får kraftig kritik för det ekonomiska misslyckandet under VM i Åre.

VM i Åre marknadsfördes som ett hållbart mästerskap

Åre-VM marknadsförde sig stort som ett hållbart mästerskap, som tar ansvar för de miljöeffekter evenemanget skapar. Bland annat genom fossilfria transporter på plats och klimatsmarta matmenyer.

Vad vill du säga till de som drar en parallell mellan det här och hållbarhetstänket?

– Hela vårt hållbarhetsarbete handlar om att hitta bra alternativ. Men i nuläget finns inga alternativ som är bättre än salt. Det skulle vara jättebra med andra alternativ, men just nu är det här bästa lösningen.

Borde ni haft en tydligare dialog med Åre kommun om saltningen?

– Vi hade en dialog om väldigt mycket, men inte om allt. De vet om att det saltades i backarna, så det var inte på agendan. Det är helt enkelt något vi får ha en fortsatt diskussion om, säger Niklas Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.