Aksel Lund Svindal efter störtloppsguldet i Åre 2007, med bronsmedaljören Patrik Järbyn vid sin sida. Foto: TT

Aksel Lund Svindal slöt cirkeln i Åre

Uppdaterad
Publicerad

En glimrande alpin karriär är över. Och Aksel Lund Svindal, 36, slöt cirkeln i det Åre där han vann sitt första VM-guld 2007.

För tolv år sedan vann Aksel Lund Svindal sitt första VM-guld när han vann störtloppet i Åre 2007. Den då 24-årige norrmannen följde upp det med att även vinna storslalomen i Sverige. Han avslutade sedan säsongen med att vinna den totala världscupen.

När störtloppet i dag avgjordes i samma backe, tolv år senare, stod Lund Svindal vid startkuren för sista gången i sin karriär. Med totalt fem VM-guld i bagaget fanns chansen på en nionde VM-medalj och ett tredje VM-guld totalt, något ingen klarat av tidigare.

Och Svindal fick ett glimrade avsked i Åre. Norrmannen stod för ett imponerande åk och körde hem ett VM-silver. Han fick dela pallen med den gode vännen och landsmannen Kjetil Jansrud, som endast var två hundradelar snabbare.

En karriär med medaljer och skador

Utöver alla VM-medaljer har Svindal fyra medaljer från olympiska spel. Av dem är två guld, efter vinst i super-G i Vancouver 2010 och störtlopp i Pyeongchang 2018.

Förutom medaljer har skador varit något som återkommit under Svindal karriär. Men trots flera operationer och långa frånvaroperioder har norrmannen alltid lyckats att komma tillbaka till den hösta nivån.

Utöver de där två VM-gulden 2007 har Aksel Lund Svindal, som gjorde debut i världscupen 2001, ett annat kärt minne från Åre.

Efter att ha missat nästan hela världscupsäsongen 2007/2008 efter en svår krasch i Beaver Creek i november 2007 tog norrmannen stor revansch säsongen efter. Svindal ledde inför VC-avslutningen i Åre 2009 den totala världscupen med två poäng, och lyckades säkra totalsegern trots feber och urkörning i slalom.

Aksel Lund Svindals karriär i siffror

Pallplatser i världscupen: 80

Vinster i världscupen: 36

VM-medaljer: åtta, varav fem guld (störtlopp & storslalom 2007, superkombination 2009 & 2011, störtlopp 2013)

OS-medaljer: fyra, varav två guld (super-G 2010, störtlopp 2018)

Vinster i totala världscupen: 2

Vinster i störtloppscupen: 2

Vinster i super G-cupen: 5

Vinster i storslalomcupen: 1

Vinster i kombinationscupen: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.