Aksel Lund Svindal: ”Känslomässigt – men det är bra”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon avslutar Aksel Lund Svindal en lång och framgångsrik karriär med störtloppet i Åre.

I kväll gästade den flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören SVT:s VM-magasin.

– Det är känslomässigt men det ser jag som något bra för det innebär att det här har betytt mycket för mig, säger Aksel Lund Svindal.

I slutet av januari meddelade Aksel Lund Svindal att VM i Åre blir hans sista framträdande innan han avslutar karriären. Det blev en 15:e plats i super-G för två dagar sedan och i morgon väntar störtloppet som alltså blir hans sista lopp.

– Jag är nästan lite för avslappnad nu men när jag står på startlinjen i morgon blir det nog tuffare, sista starten. Jag tror att jag kommer bli nervös, säger Aksel Lund Svindal när han gäster SVT:s VM-magasin.

Att avskedet väcker känslor ser norrmannen som något positivt.

– Det är känslomässigt men det ser jag som något bra för det innebär att jag tycker att det har varit kul, att det här har betytt mycket för mig.

– Det har varit en viktig del av mitt liv men jag känner mig trygg med att det finns annat kul att göra.

SVT Sports expert Pernilla Wiberg jämför norrmannen, som vunnit två OS-guld, fem VM-guld och 36-världscuptävlingar, med en av de största på damsidan.

– Vi hade Lindsey Vonn här i går och Aksel är på samma nivå skulle jag säga, även om han inte har lika många världscupsegrar, säger Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.