Alexander Köll under en träning i oktober 2021 i Pitztal. Foto: BILDBYRÅN

Alexander Köll avslutar karriären: ”Svåraste i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska störtloppsåkaren Alexander Köll avslutar karriären.

Detta efter att ha dragits med en nackskada som påverkar hans syn.

– Det har varit det svåraste beslutet i mitt liv, men samtidigt det enklaste, säger Köll till SVT Sport

I december 2020 kraschade Köll otäckt på träning. Han skadade sig så illa att han fortfarande inte repat sig. Whiplash-skadan har påverkat hans syn och nu står det klart att karriären är över.

– Det har varit det svåraste beslutet i mitt liv, men samtidigt det enklaste. Jag har inte fått den respons från kroppen efter skadan som jag har behövt. Man måste vara i form 100 procent för att kunna prestera. Tyvärr är inte min nacke det, säger han och fortsätter:

– Vid högre fysisk belastning så stänger nacken av och då får jag en negativ effekt på ögonen. Det funkar inte som det borde göra

Köll har varit i samma team som Felix Monsén och de två har både tränat och tävlat tillsammans.

– Jag har ju kvar honom i Innsbruck (de bor där båda två) så han kommer vara nära ändå. Han är bara ett telefonsamtal bort. Men såklart kommer jag att sakna honom på tävling, säger Monsén.

KLIPP: Se skrattfesten när fartåkarna Köll och Monsén tävlar i frågesport (feb 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.