Alexander Köll skulle tävlat i Cortina men missar nu mästerskapet. Foto: BILDBYRÅN

Alexander Köll missar VM efter nackskada: ”Tuffaste beslut jag tagit”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Köll skulle ha representerat Sverige i fartgrenarna under alpina VM i Cortina. Men en komplicerad nackskada sätter nu stopp för svensken.

– Det är det tuffaste beslut jag någonsin tagit, säger Köll till SVT Sport.

Det blir ingen VM-start för Alexander Köll i Cortina. En otäck krasch i Val d'Isère tidigare i december, då han slog ut tre framtänder, dröjer sig kvar och sätter stopp för 30-åringens VM-deltagande.

Köll gjorde ett test hemma i Matrei (Österrike) inför avresa igår.

– Efter 40 sekunder kände jag bara hur kroppen släppte energin och hur jag fick svårt att bedöma avstånd. Jag hade svårt att se klart och inte hålla kroppsspänningen.

Han berättar också att det är atlaskotan i nacken som har fått sig en förskjutning, vilket gör att kopplingen mellan hjärnan och hjärta inte fungerar som den ska.

– Det är det tuffaste beslut jag någonsin tagit. Jag trodde aldrig att jag skulle säga nej till en tävling. Men det är som att ha dåligt wifi, man måste ha en snabb koppling för att surfa bra och det har jag inte nu.

”Ska stötta Felix”

Men trots den diffusa skadan och osäkerhet kring hur lång tid det tar innan han kan tävla igen är han inte allt för orolig för framtiden.

– Det är såklart tufft att inte ha ett tidsschema men nu måste jag lyssna på kroppen och ha tålamod, säger han och lägger till att han kommer stötta sin lagkompis Felix Monsén från tv-soffan.

– Jag stöttar Felix hela tiden och han ringer mig efter besiktning. Jag gav honom tips i Garmisch i helgen och det gick ju ganska bra, säger han och skrattar.

REPORTAGE: SVT träffade ”Speed Swedes” i Kitzbühel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.