Estelle Alphand funderar på super-G. Foto: TT

Alphand öppnar för fartsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Estelle Alphand har precis kommit tillbaka från en skada och har siktet inställt på att klättra i både slalom och storslalom.
Samtidigt funderar hon redan nu på en fartsatsning senare i vinter.
– Jag vill ju gärna köra alla grenar, säger hon.

Pappa Luc Alphand, som vann den totala världscupen 1996–1997, har ett VM-brons i störtlopp och totalt tolv världscupsegrar i störtlopp och super-G. Dessutom är även hennes bröder Nils och Sam fartåkare.

Nu har även Estelle Alphand själv börjat kasta blickarna mot att ta upp fartdisciplinerna igen.

– Det är slalom och storslalom som gäller nu. Men sedan kanske jag ska tävla lite mer i fart, i Europacupen först, säger hon.

– Det är inte säkert än, men kanske lite super-G i alla fall. Det är bara en idé jag fått.

”Satt i soffan”

Estelle Alphand debuterade i världscupen redan 2013, men körde för pappans hemland Frankrike tills hon bytte till det svenska landslaget inför säsongen 2017–2018.

Det gick över förväntan direkt. Under premiärsäsongen som svensk åkare plockade hon flera topp tioplaceringar och klev fram som ett möjligt medaljhopp till hemma-VM i Åre i vintras.

Tyvärr hann dock förra säsongen knappt komma i gång innan olyckan var framme. Alphand körde ur världscupslalomen i Killington i november och drabbades av en fotledsfraktur, en skada som höll henne borta från tävling resten av säsongen.

– Jag hann inte med mycket av säsongen. Det var jobbigt i början. Man kunde inte göra något, bara satt i soffan och kollade på de andra, säger hon.

– Det var inte så kul, men sedan gick det ändå ganska fort.

Först efter elva månader, i storslalompremiären i Sölden i oktober, var 24-åringen tillbaka i tävlingspisten. Hon lyckades dock inte kvala in till det andra åket, den gången. Men målsättningen för säsongen ligger fast.

– Jag har kanske inte tänkt så mycket på det, men jag vill gärna komma tillbaka till topp 15 i storslalom och slalom, säger Alphand inför slalompremiären i Levi på lördag.

Van vid fart

Vid sidan av teknikgrenarna har det under rehabiliteringstiden dock blivit en del fartträning också, både i våras och under höstens träningsläger. Det gör att Estelle Alphand, som tidigare bland annat blivit fransk mästare i störtlopp och tagit super-G-guld på ungdoms-OS, även granskat Europacupens fartkalender noga.

– Ja, det blir någon super-G i januari–februari kanske, efter världscupen i Maribor när vi har lite mer tid.

– Det vore kul. Jag har ju kört jättemycket fart tidigare, många, många tävlingar i störtlopp, kombi och super-G.

Funderar du på att ta upp störtloppet igen också?

– Kanske inte just nu. Jag vill ju gärna göra det. Men det blir mycket träning och mycket tävlingar. Så vi får se.

ARKIV: Estelle Alphand åkte ur i comebacken – se klippet här (26 oktober 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Comeback efter ett år – här förstörs dagen för Alphand

Fakta: Estelle Alphand

Visa

Född: den 23 april 1995 i Briancon, Frankrike.
Bor: I Serre Chevalier, Frankrike.
Bakgrund: Pappa Luc är fransman, medan mamma Anna-Karin är svenska. Estelle Alphand bytte från det franska till det svenska landslaget i maj 2017.
Klubb: Åre SLK.
Grenar: I första hand slalom och storslalom, har dock tidigare även kört mycket fart.
Främsta meriter: Guld i super-G, samt silver i storslalom och kombination på ungdoms-OS 2012. 16:e i storslalom på OS 2018. I världscupen som bäst femma i slalom och sjua i storslalom.
Aktuell: Tävlar i slalompremiären i finländska Levi på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer