Tommy Eliasson Winter förklarar varför Sara Hector och de andra i alpina landslaget väljer att fortsätta tävla. Foto: Bildbyrån

Därför fortsätter det alpina landslaget tävla

Uppdaterad
Publicerad

Det alpina landslaget har drabbats av covid-19 – men tänker fortsätta tävla i världscupen.

Tommy Eliasson Winter menar att utövarna inte löper lika stor risk för långtgående konsekvenser som längdåkarna och att deras planering är bättre.

– Tre samspelta komponenter gör att vi känner oss trygga att resa och tävla. Samtidigt är vi självklart alltid oroliga, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

I går meddelade det svenska längdlandslaget att det inte blir några fler tävlingar för Sverige i världscupen i år.

– Det var ett oerhört svårt beslut att ta men den medicinska situationen var helt avgörande. Jag har träffat en hel del aktiva från andra idrotter som fått allvarliga infektioner, med vetskap om det vill vi inte utsätta våra åkare för risken att bli smittade, sa landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson till SVT Sport.

I går meddelade det alpina landslaget att Anna Swenn-Larsson hade testats positivt för covid-19. Men landslaget, där damerna satt i karantän i Levi, tänker inte ställa in världscupen i år.

– Vi fattade beslut väldigt tidigt om att genomföra världscupsäsongen. Tävlingsplaneringen gjordes också om internationellt. Damer och herrar möts inte, teknik och fart skiljs åt. Vi har ett annat tävlingsprogram i år, säger Eliasson Winter och fortsätter:

– Längdåkning är, jag vet inte om uttrycket är rätt, en respiratorisk idrott. Lungor och luftrör är väldigt utsatta från början. Där har vi inte samma risk för den typen av långtgående konsekvenser. Längdlandslaget reser runt som en enhet, vi har en tradition att resa runt i många små enheter. De där samspelta komponenterna gör att vi känner oss trygga att resa och tävla.

”I en jäkligt svår situation”

Men det finns ändå en oro i det alpina landslaget.

– Samtidigt är vi självklart alltid oroliga. Vi lever i en jäkligt svår situation. Men man är nästan säkrare i bubblan inom idrotten, jämfört med att åka hem och vara en del av det vanliga samhället. Tävlingsbubblan är vi väldigt trygga i, anläggningarna där vi tävlar är stängda. Så den miljön bedömer vi inte är den stora risken, säger Eliasson Winter och fortsätter:

– Den stora risken är mellan tävlingarna, då vi tränar eller reser. Eller hur vi bor, alltså de sakerna som vi inte kan kontrollera så lätt. Lite så har vi resonerat. Självklart är det en ökad risk att förflytta sig över Europa för att tävla. Men det är viktigt för de som tävlar, vår idrott och som inspiration för ungdomarna att vi håller igång ekosystemet kring idrotten. Att elitidrott äger rum.

KLIPP: Längdexperten: ”Åkarna är säkrare i en elitbubbla än hemma”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.