Foto: Bildbyrån

Alpina landslagsåkaren slutar – mådde inte bra psykiskt

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en svensk alpin landslagsåkare väljer att avsluta karriären. Efter två skadefyllda år lägger Ida Dannewitz av. För SVT Sport berättar 23-åringen nu att hon under en längre tid inte mått bra psykist.

– Jag har fortfarande samma drömmar, som jag ännu inte har uppnått. På något sätt har det känts som att jag har svikit lilla Ida. Men samtidigt så inser jag att jag är nöjd över beslutet, säger Dannewitz till SVT Sport.

Senast fartspecialisten Ida Dannewitz tävlade var under SM i Åre i slutet på mars förra året. Senast hon ställde upp i en världscuptävling var i början på 2020. Men efter drygt två skadefyllda år har 23-åringen beslutat sig för att lägga ned den alpina karriären.

– Egentligen så bestämde jag mig i julas ungefär, det har varit det svåraste jag någonsin har tagit beslut om. Jag har fortfarande samma drömmar, som jag ännu inte har uppnått. På något sätt har det känts som att jag har svikit lilla Ida. Men samtidigt så inser jag att jag är nöjd över beslutet, säger Dannewitz till SVT Sport.

”Mådde inte bra psykiskt”

– Jag mådde inte så bra psykiskt heller, jag hade väldigt hög press på mig själv som gick lite överstyr ibland. Jag kände lite ”mår jag såhär, då kommer jag inte kunna nå dit jag vill”. Resultaten man vill nå, det går inte att nå dem om man inte har harmoni generellt i livet.

Dannewitz berättar att hon på egen hand sökte hjälp för sitt mående, eftersom landslaget saknar en mental coach.

– Jag har inte berättat det här för så jättemånga, det har varit så privat. Men jag upplever att de som har vetat om det har varit väldigt snälla och inte dömt en. På ett sätt har tränarna varit väldigt stöttande, men framför allt tog jag hjälp i Stockholm.

– Hela vintern har jag inte kunnat kolla på någon skidtävling. Jag var aktuell för OS, jag drömde om det och har fortfarande de drömmarna. Det är fortfarande en liten identitestkris. För det här är något jag har lagt hela mitt liv på. Jag är väldigt stolt över dit jag har kommit nu, men det är bara det att den situationen som var där och då inte var hållbar för att nå dit.

Tidigare i år valde även Magdalena Fjällström, 27, att lägga ned alpinkarriären. Hon riktade då hård kritik mot skidförbundet angående hur de agerade efter att hon gjorde comeback efter en 16 månader lång skaderehab.

– Det är oacceptabelt hur de beter sig. Att jag kommer tillbaka från en otroligt lång rehab och först ska kriga som ett djur för att ens få vara med på träningsläger för att de ställer krav som jag inte kan uppnå, sa hon bland annat till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer