Ida Dannewitz och Lars Melin. Foto: Bildbyrån

Landslagschefen: ”Från vårt håll har vi stöttat”

Publicerad

I januari meddelade Magdalena Fjällström att hon avslutar karriären. I går tog Ida Dannewitz samma beslut. På kort tid har svenska landslaget blivit två alpina damåkare fattigare.

– Från vårt håll har vi stöttat det vi har kunnat, säger landslagschef Lars Melin till SVT Sport. 

Under torsdagen berättade Ida Dannewitz till SVT Sport att hon sedan i julas bestämt sig för att avsluta den alpina karriären. Att hon inte mått bra psykiskt, känt mycket press och dessutom dragits med skador är anledningar bakom beslutet.  

– Jag hade diskussioner med henne hela hösten och vi hjälpte henne till psykologer och sådär. Sedan tog hon beslutet att hon inte vill fortsätta. Det var inget dramatiskt, säger landslagschef Lars Melin.  

Han fortsätter:  

– Den press hon pratar om är en självpåtagen press. Den har inte uppkommit av någon tränare i landslaget, iallafall är det versionen jag har hört från de inblandade.

Ida nämnde till oss att det inte finns någon mental coach i landslaget, stämmer det?  

– Ja, det stämmer. Men varje åkare har mentala coacher själva och vi är inte inblandade i de samtalen. Men vi kan bistå med professionella psykologer som hjälper åkarna.  

När Magdalena Fjällström avslutade karriären i januari, riktade hon hård kritik mot skidförbundet. Hon skrev i sociala medier att hon ”inte pallar dåligt ledarskap, lögner och att förbundet behandlar åkare som skit. Det är helt enkelt inte värt det”. 

– Magdalena Fjällström tyckte ju inte att hon hade fått rätta möjligheterna att lyckas. Där tycker jag att vi har gått igenom det och jag har pratat med henne efteråt också. Från min sida känner jag att vi förstår varandra bättre nu.  

Borde ni bli bättre på att stöta era idrottare?  

– Jag tycker vi stöttar idrottare hela tiden och det är något vi jobbar med. Vi hade kontakt jag och Ida ganska ofta under hösten och fram till att hon tog beslutet. Så från vårt håll har vi stöttat det vi har kunnat, säger Lars Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer