Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/Lisa Hörnblad (Instagram)

Alpinåkaren Lisa Hörnblad drabbad av blodförgiftning: ”En smärta jag aldrig upplevt tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader efter comebacken på skidor har alpina landslagsåkaren Lisa Hörnblad drabbats av ett otäckt bakslag: Blodförgiftning i det nyopererade knäet.

– Jag trodde att de skulle få amputera mitt ben, säger hon till SVT Sport.

Det var under ett super-G-lopp i Cortina d'Ampezzo den 23 januari som Lisa Hörnblad kraschade. 26-åringen skadade sitt vänstra knä så allvarligt att det inte var självklart att hon skulle kunna åka skidor igen.

Men i mitten på september gjorde Hörnblad comeback på ett landslagsläger i Oslo.

– Jag tror att läkaren fortfarande är lite chockad över att jag ens åker skidor. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå så här fort, sa Hörnblad då till SVT Sport.

”En smärta jag aldrig upplevt tidigare”

Men nu har svenskan åkt på ett tungt bakslag. Hörnblad har drabbats av en otäck blodförgiftning – och har tillbringat sex dagar på sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm.

– Jag har haft så ont, helt obeskrivligt. Jag trodde att de skulle få amputera bort mitt ben, det kändes som att det skulle sprängas, säger hon.

”Utan tvekan det värsta jag upplevt i hela mitt liv”, skriver Hörnblad på Instagram och fortsätter:

”Hemsk och läskig vecka med två operationer och en smärta jag aldrig upplevt tidigare. Jag är stabil nu och mår okej, men måste stanna för vidare behandling”.

I början på december gjorde Hörnblad ytterligare en knäoperation, ett mindre ingrepp.

”Nu håller vi tummarna för att det är det som knäet behöver för att klara tuffare skidåkning”, skrev Hörnblad efteråt.

Var på väg till läger: ”Det eskalerade snabbt”

Och till en början såg allt bra ut, Hörnblad var på väg till ett läger i Italien. Men på flygplatsen började hon plötsligt må riktigt dåligt.

”Från ingenstans började det göra jätteont i knäet och det eskalerade snabbt. Jag mådde riktigt dåligt, hög feber, kunde inte röra benet”.

Väl på sjukhus konstaterade läkare att Hörnblad drabbats av blodförgiftning på grund av den senaste operationen, och de tvingades öppna upp knäet igen.

”Smärtan innan de öppnade första gången är utan tvekan det värsta jag upplevt i hela mitt liv. Så, så, så tacksam över att det inte gör lika ont längre”, skriver Hörnblad.

Inga fler operationer är inplanerade i nuläget, men Hörnblad blir kvar på sjukhuset för vidare behandling. Nu hoppas hon bli tillräckligt återställd för att få åka hem till jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.