Sara Hector tog den enda svenska pallplatsen i världscupen under förra säsongen. Foto: Bildbyrån

Sverige gjorde sin sämsta alpina säsong på 47 år

Uppdaterad
Publicerad

Sämsta säsongen i världscupen på 47 år.

Det blev förra säsongens dystra facit för det svenska alpina landslaget.

– Vi hade högre förväntningar på fjolåret än vad vi lyckades leverera. Det är inget snack om det, säger alpine chefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

En pallplats på hela säsongen. Sara Hectors andraplats i storslalom i Courcevel.

Det var Sveriges bästa resultat i världscupen under förra säsongen.

Inte sedan 1974, när den svenska alpina storhetstiden inleddes med Ingemar Stenmark i spetsen har Sverige presterat sämre.

Efter Stenmark har de alpina svenska stjärnorna avlöst varandra. Pernilla Wiberg, Anja Pärson, André Myhrer och Frida Hansdotter är några av de starka namn som varit på världscuppallen genom åren.

Men 2020/21, kom alltså bottennappet, som Sverige nu tar sats ifrån inför den kommande säsongen.

– Det är tufft att ta emot. Men vi hade ingen Anja, Pillan eller Ingemar Stenmark den här säsongen, säger alpine chefen Tommy Eliasson Winter.

Ende svenske åkaren på pallen, Sara Hector, säger såhär:

– Jag tror att det är ett litet generationsskifte nu. Alpint kostar mycket pengar, det är många länder som håller extremt hög nivå, och det är sjukt tuff konkurrens. Marginalerna är små, säger hon.

Saknade Swenn-Larsson

Svenske herrstjärnan i slalom Kristoffer Jakobsen, med flera, tycker att mycket bottnar i att svenska stjärnan Anna Swenn-Larsson var skadad under fjolårssäsongen.

– Man kanske inte hade den här stjärnan som drev det. Anna Swenn-Larsson var skadad, och hade hon inte varit det så hade det förmodligen inte varit det sämsta på 47 år, säger han.

Det tycker även Tommy Eliasson Winter.

– Delvis handlade det mycket om att Anna var skadad. Det är inte svårare än så. Vi hade ingen som kontinuerligt kunde vara med däruppe. Det var Sara som hade den slagkraftheten. Men vi hade högre förväntningar än så på fjolåret. Det är inget snack om det, säger Tommy Eliasson Winter.

MER VINTERSPORT: Så ska Frida Karlsson knäcka Johaug: ”Måste hänga med uppför” (8 oktober 2021)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.