Visa alla (2)

”Idag kan man vinna OS på dessa skidor”

Publicerad

Skidmärket André Myhrer bytte till 2014 var vassa när det gällde fartskidor, men låg då sämst till på slalomrankingen på herrsidan. Efter en jobbig start blev resultatet en olympisk guldmedalj.
– Vi insåg att vi behövde en slalomåkare som tog de sista stegen åt oss, säger Rainer Salzgeber, tävlingschef på HEAD, som lockade över Myhrer.

Efter många år på samma skidmärke tvingades André Myhrer efter OS-säsongen 2014 till ett byte. När hans dåvarande skidfabrikant Nordica inte hade möjlighet att behålla åkare lockades han över till det skidmärke som då låg sämst till på slalomrankingen på herrsidan. Men det var ett märke som jobbat hårt med utvecklingen på fartskidorna och nått resultat där. Långsamt har de tillsammans klättrat på rankingen upp till en tredjeplats i våras. André Myhrer lyckades till slut vinna ett OS-guld, men det var en trevande start.

– Det är klart att det alltid är en stor förändring om du hoppar över till ett annat märke. Det tar ett tag innan du lär dig hur skidorna reagerar. Sedan har du en preferens, du jämför med skidor du haft tidigare, som du tyckte funkade ganska bra. Det blir en liten konflikt. Jag åker väldigt mycket på känsla. Det ska kännas på rätt sig. Att hitta åkningen. Sedan sätter det sig till slut i huvudet. Det blev en självförtroendegrej.

”Otroligt frustrerande”

Det tog tid att få till ett material som var konkurrenskraftigt. Första året var bekymmersamt.

– Jag minns Åre. Att komma hem och tävla inför hemmapubliken. Jag försökte allt jag kunde, men jag blev ifrånåkt. Det är otroligt frustrerande när du vet att du kan vara med och slåss. Det är min backe, jag ska vara där i toppen. Jag vet inte på vilken plats jag slutade, femtonde eller något liknande.

– Man börjar fundera. Var det här rätt att göra eller inte. Det är tillfällen när man känner, det här känns inte bra. Istället för att bryta ihop, så har vi jobbat vidare och försökt att hitta lösningar på problemen. Det är jag tacksam för idag.

”Han litade på oss”

– Vi tog flera steg framåt, men även tillbaka. Vi kom till en punkt där vi kunde staka ut en väg framåt. Vi var säkra på att dessa steg är de rätta. André litade på oss, och vi kunde jobba vidare, säger Rainer Salzgeber, tävlingschef på Myhrers nuvarande skidmärke.

Se hela inslaget om André Myhrer och skidbytet i topp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer