Anja Pärson är ledsen över att Tärnabys skidgymnasium kan läggas ner. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Anja Pärson oroas av nedläggningsplanerna: ”Skulle vara otroligt sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk alpin sports mest klassiska orter, Tärnaby, genomgår besparingstider och skidgymnasiet hotas av nedläggning. Det gör legendaren Anja Pärson ledsen.
– Det skulle vara otroligt sorgligt om det sker och ett hårt slag mot bygden och Tärnabys identitet, säger Pärson till SVT Sport.

Tärnaby är förankrat i den svenska idrottsfolksjälen med namn som Ingemar Stenmark och Anja Pärson i främsta ledet. Alpin skidåkning är till stor del Tärnaby.

– Alpin skidåkning är hjärtat av Tärnaby och har alltid funnits där som den största aktiviteten. När jag bodde i byn blomstrade Tärnaby när de här ungdomarna kom tillbaka efter sommarupphåll och liknande. Skulle en av de här skolorna försvinna vore det ett hårt slag, säger Pärson om planerna på att lägga ner Skidakademin och det alpina gymnasiet.

Pärson slog igenom extremt tidigt och körde i världscupen redan under gymnasietiden och på den tiden fanns igen alpin skolinriktning i Tärnaby.

– Hade det funnits ett skidgymnasium hade jag absolut varit kopplad till den skolan, slår Pärson fast.

Ett alpint gymnasium är så mycket mer än skidåkning.

”Livsviktigt att vi fortsätter att engagera oss”

– Det är livsviktigt att vi fortsätter att engagera oss och aktivera ungdomarna inom idrotten och att de får utveckla sina drömmar. Ett skidgymnasium är en så stor del av bygden att om det skulle försvinna skulle det bli tomt. Där finns det ett enormt stort ansvar från kommunen och även andra håll att försöka behålla så mycket som möjligt.

Samtidigt med beskedet från Tärnaby skördar den alpina sporten stora framgångar i ungdoms-OS med Lausanne som bas.

– Sverige är extremt duktiga på ungdoms- och juniorsidan inom alpint och vi får hoppas att den här nya generationen får fart och så småningom når upp till toppen

Beslutet kring skidutbildningarna är inte klubbat i fuillmäktige ännu.

– Förhoppningsvis kan de rädda situationen och att det kan fortsätta. Det är en viktig del i svensk alpin historia och något vi måste värna om, säger Pärson.

ARKIV: Anja Pärsons magiska Åre-VM 2007

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer