Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slalomspecialisten Anna Swenn berättar om sin nya teknik som ska lyfta åkningen. Foto: BILDBYRÅN/SVT

Swenn-Larsson vill lyfta åkningen till ny nivå – med bättre armföring

Uppdaterad
Publicerad

Ny säsong och förbättrad teknik. Anna Swenn-Larsson ska lyfta åkningen till en ny nivå – med armarna i lägre position.

 – Det här kan ge stabilare åkning i branten, säger Anna Swenn-Larsson.

Det alpina damlandslaget har en ny ledarstab, vilket innebär nya möjligheter att utvecklas. Anna Swenn-Larsson har haft några tunga år med benbrott och coronastrul efter VM-silvret i Åre 2019, men ser nu ljust på framtiden samtidigt som hon siktar på sin första vinst i världscupen.

– Vi har ett helt nytt team i år och har fått nya saker att jobba med. Vi har fokuserat mycket på att försöka göra min överkropp lugnare. Att inte sträcka sig efter käpparna utan vänta in dem, speciellt i brantare terränger. Jag tycker att jag känner mig mer säker, men vi får se hur långt det räcker, säger Anna Swenn-Larsson.

Hur mycket kan en ändrad armföring generera i tid?

– Det är svårt att säga, men kan förhoppningsvis generera stabilare åkning i branten. Om man är högt uppe med armarna blir det lätt lite vingligt. Det är svårt att ändra en åkstil man haft hela sitt liv, men det är något vi jobbar på. Jag har haft några väldigt bra träningar och har en tro på att det här blir bra, säger 31-åringen från Rättvik.

Problem med tekniken – experten förklarar

SVT:s expert Pernilla Wiberg välkomnar Swenn Larssons satsning på lugnare armrörelser.

– När man kommer in i brantare terräng är det viktigt att gå på och få lite framvikt, och då blir det här ”jobbandet” med armarna åt helt fel håll. Man hamnar i bakvikt och då är det lätt att köra ur, så det är självklart bra att Anna äntligen ha börjat träna på det här. Att få ner armarna för att göra sin åkning mer stabil i hela banan, säger Pernilla Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.