Vd Niklas Carlsson får kraftig kritik för det ekonomiska misslyckandet under VM i Åre.

Miljonsmäll efter Åre-VM – svidande kritik mot vd:n

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget som arrangerade alpina-VM i Åre – som skidförbundet delägde – budgeterade med en vinst på över 50 miljoner kronor. Men i stället för pengar till skidsporten blev det en förlust på nära 30 miljoner kronor. Efter förlusten har ägarna tillsatt flera interna och externa utredningar.

– Vi är väldigt besvikna över resultatet eftersom vi hade förväntningar på att det skulle ge ett plusresultat, säger skidförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg till SVT Sport.

VM-bolaget gick med nära 30 miljoner i förlust och skulden för det ekonomiska misslyckandet fick vd:n Niklas Carlsson, något Östersunds-Posten var först att rapportera om.  Efter VM i Åre har Niklas Carlsson gått vidare till ett jobb som generaldirektör i internationella skidskytteförbundet (IBU).

Både bolagets styrelse och revisor har funnit stora brister i bolagets projektadministration, och särskilt vad avser den löpande uppdateringen av budgeten.

Vinterstudion

”Den verkställande direktörens rapportering har inte varit rättvisande och därmed har styrelsen inte fått ett godtagbart underlag för sitt arbete”, skriver revisorn i årsredovisningen och ansåg vidare att Carlsson inte skulle få ansvarsfrihet.

– Jag delgav all information som jag hade och kunde inte själv förutse den här förlusten komma. Jag tycker att jag delgivit allt vi visste, men sedan får man utvärdera vad vi kunde gjort annorlunda och hur vi kunde förutsett det här. Det är väl en jobbig lärdom som har gjorts av det hela, säger Niklas Carlsson till SVT Sport.

Carlsson berättar vidare att det finns delar i kritiken som han inte håller med om utan att vilja gå in på vad det rör sig om.

– Det har varit en öppen och transparent diskussion, men det är någonting som jag tycker hör styrelserummet till, säger han.

Klipp: SVT-experten om miljonsmällen

Flera utredningar

Enligt uppgifter till SVT Sport var beskedet bara dagar innan VM i fjol att bolaget skulle gå med 40 miljoner kronor i vinst. När resultatet blev känt har ägarna tillsatt flera interna och externa utredningar för att klargöra hur det ekonomiska misslyckandet kunde ske. Utredningarna kom fram till att materialet som presenterades för styrelsen inte var sanna.

– Vi har både från Skistar, skidförbundet och våra revisorer tittat på hur det kunde gå så snett. Utredningarna har visat på samma resultat som revisionsrapporten, säger Ola Strömberg förbundsdirektör i skidförbundet.

Minusresultatet gjorde att förbundet, precis som Skistar, tvingades gå in med 15 miljoner för att täcka upp förlusten.

– Vi är väldigt besvikna över resultatet eftersom vi hade förväntningar på att det skulle ge ett plusresultat. Det är ett dåligt resultat, så är det, säger Strömberg.

Förbundsdirektören menar ändå att mångmiljonförlusten inte kommer påverka skidförbundet nämnvärt.

– Vi har en så pass stark ekonomi och vi kommer satsa ännu mer sportsligt, säger han.

Snökanoner till Skistar

Innan VM gjorde ägarna investeringar på cirka 40 miljoner kronor. Knappt hälften av pengarna var från offentliga medel genom Region Jämtland/Härjedalen. VM-bolaget och Skistar stod för resterande miljoner.

23 miljoner av investeringen gick till huvudbyggnaden i Åre som byggdes som ett mediacenter under VM, men som numera ägs av Svenska skidförbundet och används som förbundets huvudkontor. Resterande pengar gick till snökanoner och belysning till Skistars anläggningar i Åre och Duved – utrustning som skidförbundet varit med och betalat på men som nu tillfallit Skistar, ett bolag som förra året gjorde en vinst på 600 miljoner kronor.

– Hela bolaget har ett antal olika investeringar där vissa delar mer specifikt tillfaller Skistar och vissa delar mer skidförbundet. Tittar man på arenan är det investeringar som gör att vi kan arrangera tävlingar i Åre billigare framöver, säger Ola Strömberg. 

Finns det något kontrakt på att ni får fortsätta ha tävlingar där?

– Jo men det finns. Vi har haft världscuptävlingar i många år och vi är med i FIS-kalendern så länge den finns. Om vi vill ha tävlingar i Åre kommer vi med största sannolikhet kunna ha det.

Skidförbundets bolag Ski team Sweden AB gick förra året back cirka 15 miljoner kronor. Dessutom minskade det egna kapitalet med 65 procent, från cirka 21 till 7 miljoner kronor. Även förbundets tillgångar sjönk med drygt 26 miljoner kronor.

– Det är just Åre-VM som bidrog. Men verksamheten påverkas inte alls. Men rent emotionellt är det fruktansvärt tråkigt att ha ett minusresultat på det här sättet, säger Strömberg.

Klipp: Åre-VM blev ett ekonomiskt fiasko för skidförbundet

Åre-VM 2019

VM-bolaget för alpina-VM i Åre budgeterade med en vinst på över 50 miljoner kronor.

När resultatet kom var siffran istället nästan – 30 miljoner kronor.

En anledning till förlusten var de svåra väderförhållandet som medförde minska intäkter och ökade kostnader.

Men största skulden fick vd Niklas Carlsson som kritiserades av både styrelsen och revisorn.

Han fick inte heller ansvarsfrihet under årsstämman.

Efter det ekonomiska fiaskot har ägarna (Skistar och skidförbundet) tillsatt flera interna och externa utredningar.

För att täcka upp förlusten fick ägarna gå in med 15 miljoner vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet