Brignone: ”Fis försökte tysta mig”

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenska åkare stoppades från att tävla i världscupslalomen i Levi efter coronafall i ledarstaben. Då har kritik riktats mot det internationella skidförbundet, Fis, och en av de som har varit mest högljudd är italienskan Federica Brignone.

– Jag är verkligen inte nöjd, vi har ingen röst och Fis försökte tysta mig, säger hon till SVT Sport.

Det är de finska karantänsreglerna som gör att hela det svenska laget sattes i karantän. Men Brignone, som vann totala världscupen förra säsongen, är kritisk och tycker att det blir orättvist.

– Vad skulle hända om en person i varje lag testades positivt? Då skulle ingen kunna åka. Är det rättvist, skrev hon på Instagram.

”Ställde bara frågor”

Efter dagens slalomtävling, som vanns av Petra Vlhova, utvecklade Brignone sin kritik.

– Jag är verkligen inte nöjd, vi har ingen röst och Fis försökte tysta mig. Jag ställde bara frågor, jag sa inte att de gjorde fel. Jag frågade bara varför de gjorde så? De säger att de testar för att ”om det är negativt kan du köra” men sedan agerar de tvärtom. Förklaringen att Finland inte vill att de ska köra kan jag förstå. Men varför gör man så många tester och ändå kan de inte köra, säger hon.

Lider med svenskorna

Brignone efterlyser tydlighet från det internationella förbundet.

– Om de sa ”om du har träffat någon smittad kan du inte tävla” tror jag att alla skulle vara mycket mer försiktiga. Jag vet inte om vi skulle haft så stor trupp här? Vi är 20 här, om en var positiv – vad skulle vi göra? Schweiz är också 20, Österrike är 25. Det är ett stort problem.

Italienskan lider med de svenska åkarna.

– Jag är jätteledsen för de svenska tjejerna. De har redan missat två lopp och det är inte rättvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.