Mikaela Shiffrin segrade i Slovakien. Foto: Bildbyrån

Shiffrin segrare i Jasna – närmar sig Stenmarks rekord

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin tog i dag sin 45:e seger i slalomvärldscupen.

Det betyder att hon nu bara har en seger kvar innan hon tangerar Ingemar Stenmarks rekord på antal segrar i en disciplin.

Det blev en rafflande avslutning i damernas världscupslalom.

Petra Vlhova ledde efter första åket denna molniga dag på hemmaplan i Jasna, Slovakien. Men schweiziskan Wendy Holdener stod för ett oväntat snabbt åk och tog ledningen när bara Vlhova och Mikaela Shiffrin återstod i andra åket.

Hon blev dock direkt nerpetad av den alltid lika stabila Mikaela Shiffrin som tog över ledningen efter en riktigt vass avslutning.

Det blev sedan en ordentlig nagelbitare när Vlhova gav sig ut i backen, hon låg bra till efter halva åket men Shiffrins urstarka avslutning blev avgörande och Vlhova körde in 34 hundradelar efter amerikanskan.

”Riktigt bra fajt”

Shiffrin tog därmed sin 45:e seger i slalomvärldscupen. Det betyder att hon nu bara är en seger ifrån Ingemar Stenmarks rekord på antal segrar i en disciplin i världscupen. Stenmark tog 46 segrar i storslalom.

– Det var en riktigt bra fajt. Det känns riktigt bra, säger Mikaela Shiffrin efter tävlingen.

Vlhova behåller dock ledningen i slalomcupen på 480 poäng men Shiffrin utmanar och är nu bara 45 poäng bakom när tre tävlingar återstår.

Bästa svenska i dag blev Sara Hector. Hon var 14:e efter första åket och levererade ett stabilt åk men tappade fart under hela åket och blev till slut elva. Hon får chans till revansch på söndag när det är dags för storslalom vilket är hennes främsta gren.

Svenskan grenslade

Emelie Wikström slutade på 15:e plats, fyra placeringar bättre än hennes 19:e plats i första åket.

Charlotta Säfvenberg var den med högst startnummer (46) som tog sig vidare till andra åket. Hon hade bra tryck i åkningen från början och såg ut att vara på väg mot ett riktigt kanonåk men i mitten av backen grenslade svenskan dessvärre.

– Detta är ett skönt besked för henne ändå trots den där grenslingen. Hon visar för sig själv att hon kan ta sig tillbaka i världscupen, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.