Beat Feuz fångad i dagens tävling i Kitzbühel. Foto: TT

Efter fyra andraplatser i Kitzbühel vann Feuz

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra andraplatser i Kitzbühels klassiska störtlopp Hahnenkammrennen fick Beat Feuz på en fullträff och vann tävlingen. Ett par svåra krascher skakade tävlingen som blev utdragen.

– Det var ett klassåk och han gjorde allting rätt, säger SVT:s expert Tobias Hellman om Feuz imponerande åkning i det soliga vinterlandskapet i Österrike.

Först klockan 14.17 (tävlingen inleddes 11.30) blev Feuz gratulerad vid vinnarstolen då 30 åkare hade startat, vilket var vad som krävdes för att räkna segern officiellt. Solen hade då försvunnit bakom molnen för länge sedan.

Corona och idrott

Efter de 30 åkarna bröt arrangörerna tävlingen och svenskarna Felix Monsén och Alexander Köll fick aldrig starta.

145,5 km i timmen över sista hoppet

När Feuz flög över det sista hoppet vid målrakan hade han 145,5 km i timmen, vilket hade gett ett indraget körkort på en svensk motorväg.

Den 33-årige schweizaren har vunnit störtloppscupen de tre senaste åren och har sedan debuten 2006 nu vunnit elva störtlopp i världscupen men fick vänta länge på första segern i Kitzbühel. 

Lång väntan i målfållan

Det blev även en lång väntan med munskydd i målfållan för Feuz. Fjolårsvinnaren Matthias Mayer försvarade de österrikiska färgerna med att bli tvåa. Han tog in lite på Feuz i slutdelen men var 0,16 för sent ute. Feuz fick svettas i målfållan och det berodde inte bara på solskenet utan flera åkare hade bättre mellantider i den övre delen av banan men tappade på slutet.

Trean i störtloppscupen, Ryan Cochran-Siegle, var 0,15 före Feuz vid den andra mellantiden (av sex) men brakade ut i skyddsnätet efter att ha tappat balansen, vilket gav ett längre uppehåll i tävlingen. Cochran-Siegle, som kunde gå, fördes bort med helikopter. Enligt rapporter under fredagskvällen har han drabbats av en mindre fraktur i nacken.

Otäck krasch med lagkamrat

Med startnummer 17 kraschade Feuz lagkamrat Urs Kryenbühl svårt efter hoppet vid målet. Han klarade inte av att hålla balansen och fick rotation framåt och slog rätt ner backen vid fallet medan skidorna sprack som ett par tändstickor. Senare stod det klart att han brutit nyckelbenet, drabbats av en hjärnskakning och korsbands- och ledbandsskada i höger knä.

Feuz var plågad i sin ledarstol medan läkarteamet tog hand om Kryenbühl i målhanget. Arrangören skrapade sedan ner hoppet för att göra det säkrare. Även Kryenbühl, fyra i störtloppscupen, fördes bort med helikopter efter att faktiskt ha noterats för en tid, 3,40 efter Feuz.

I en intervju med ORF berättar Feuz att han fått uppgifter från en landslagstränare att Kryenbühl känt igen folk i sin omgivning. Feuz säger att det avslutande hoppet varit problematiskt i ett par dagar.

– Det har sett ut så här i Kitzbühel många gånger och många räknar nog med att det blir en utdragen tävling med krascher, säger Hellman.

Dagens störtlopp ersatte det i Wengen förra helgen, inställt på grund av pandemin, och under lördagen avgörs det officiella Hahnenkammrennen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet