Christian Mitter, till vänster, lämnar det norska landslaget. Foto: Bildbyrån

Efter sprickan – nu lämnar landslagschefen Norge

Publicerad

Christian Mitter lämnar jobbet som landslagschef för de norska alpinherrarna efter intern kritik. Istället flyttar han hem till Österrike och blir chef för deras alpindamer.
– Kritiken var inte avgörande, men det gjorde valet enklare för mig, säger han.

Österrikaren Christian Mitter har varit aktiv i det norska skidförbundet under tolv år. Tio år som herrtränare och de fyra senaste åren som landslagschef för Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud och resten av herrarna i alpinlaget.

Men nu lämnar han uppdraget för att bli chef för de österrikiska alpindamerna.

Ohållbara arbetsförhållanden

Bakom avskedet finns också en intern kritik mot Mitter. NRK har tidigare rapporterat om att alpinlandslagets läkare skickat protestbrev till norska skidförbundet där de beskrev Mitters ledarstil med ord som härskarteknik och pennalism. Enligt läkarna var arbetsförhållandena ohållbara.

Österrikaren menar att kritiken inte var avgörande, men en del i hans beslut att lämna.

– Det var inte avgörande, men det gjorde valet lättare. Jag har varit här i tolv år och byggt upp ett lag. Ett av de bästa lagen bland herrarna i världscupen och de bästa genom tiderna i Norge. Det är jag stolt över. Nu vill jag dra ett streck här och hitta nya utmaningar i mitt hemland, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer