Mikaela Shiffrin har ny tränare Foto: Bildbyrån

Efter uppbrottet under VM – Mikaela Shiffrin har ny tränare

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under VM bröt Mikaela Shiffrins med sin tränare Mike Day. Nu står det klart att Karin Harjo, förbundskapten för Kanadas alpina landslag, tar över.

I helgen blev Mikaela Shiffrin historisk när hon tog sin 87:e världscupseger och gick om Ingemar Stenmark. 

Men något har saknats i hennes liv: en huvudtränare.

Den amerikanska stjärnan bröt med sin långvarige coach Mike Day under VM, och berättade då att det var ett jobbigt uppbrott. 

Nu har en ny huvudtränare presenterats. Hon heter Karin Harjo, har rötter i Norge och beskrivs som något av en pionjär inom den alpina skidsporten. 2016 blev hon första kvinnliga banläggaren i en världscup. 

”Fräscht och nytt sätt att tänka”

Den senaste tiden har Harjo lett det kanadensiska alpina landslaget, men hon har tidigare varit assisterande tränare i amerikanska landslaget och då jobbat nära både Shiffrin och tidigare stjärnan Lindsey Vonn.   

– Jag tror hon kommer bidra med mycket och vara en stor tillgång kommande år. Hon kommer in med ett fräscht och nytt sätt att tänka, säger Shiffrin i ett pressmeddelande.  

Enligt amerikanska skidförbundet ansluter Harjo till Shiffrins team i april och kommer samarbeta nära Mikaela Shiffrins mamma Eileen, som också är en del av tränarstaben.

Mikaela Shiffrins ord efter att ha brutit med tränaren (16 februari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.