Alphand gör comeback i svåra Sölden: ”Var jätterädd förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Estelle Alphand fick fjolårssäsongen förstörd redan efter fyra tävlingar. Nu gör hon comeback, efter ett års frånvaro, i världscupen och i den fruktade backen i Sölden.

– Jag var jätterädd förra året, säger Alphand till SVT Sport.

Det var i Killington, USA, under andra slalomåket som olyckan var framme och Estelle Alphand ådrog sig en fotledsfraktur. Operation krävdes och kampen mot VM-klockan inleddes.

Men något VM i februari blev det aldrig, även om det var riktigt nära att hon startade.

– Oj, det var jättetight men det var bättre att inte köra för då hade jag tappat min rankning. Men jag var inte helt redo heller.

Comeback i svåraste backen

Alphand bytte landslag från Frankrike till Sverige för två år sedan. I fjol var hon 13:e i finländska Levis slalompremiär men åkte ur i både Sölden samt båda racen i Killington.

Nu gör hon comeback i världscupens svåraste storslalombacke, branten i Sölden.

– Jag var jätterädd förra året. Jag hade ont i ryggen och det var så slagit. Det var riktigt kämpigt, säger hon och fortsätter:

– Det gäller att vara lugn och inte fokusera på allt runt omkring.

Första åket för damerna ser du i SVT1 från 09.50.

Herrarnas race med bland annat Matts Olsson ser du samma tid på söndag.

Totalt tävlar sju svenskar i helgen: Estelle Alphand, Magdalena Fjällström, Jonna Luthman, Sara Hector, Mattias Rönngren, Matts Olsson och Kristoffer Jakobsen.

SVT Sport förklarar: Hur brant är egentligen en brant?

Estelle Alphand

Uppvuxen i den franska skidorten Serre Chevalier. Dotter till svenska Anna-Karin och alpina legendaren och fransmannen Luc Alphand. Född 1995.

Trots framgångar för Estelle med både guld, silver och brons i ungdoms-OS var det något som inte riktigt stämde i det franska landslaget. Det behövdes en förändring och Estelle valde till slut att ta det kontroversiella beslutet att byta landslag.

Hennes bästa världscupplacering var i Lienz 2017 då hon kom femma i slalomen. I storslalom har hon varit som bäst sjua.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.