Mikaela Shiffrin vet hur mental press kan påverka en toppidrottare. Och pressen inför ett hemmamästerskap, som väntar svenskar alpinåkare, går att vända till något positivt. Foto: Bildbyrån/SVT

Shiffrin om mentala pressen: ”Kan få dig att inte vilja försöka”

Publicerad

Att vara en av slalomens stora dominanter kan vara påfrestande. Pressen från omvärlden är stor, framförallt inför ett VM på hemmaplan.
– Du börjar känna press för att du är rädd att göra alla på hemmaplan besvikna, säger Mikaela Shiffrin till SVT Sport.

I februari väntar VM på hemmaplan för de svenska åkarna. Någon som vet hur det är att hantera pressen som regerande OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer går igenom är slalomgiganten Mikaela Shiffrin.

– Det var en fantastisk upplevelse. Jag är glad för att de svenska åkarna får uppleva det för det är verkligen något speciellt. Ta uppståndelsen och verkligen njut av den. Som hemmapubliken och ditt hemland, alla är så stolta. Det är så häftigt.

Men vägen till ett lyckat hemma-VM för Shiffrin 2015 i Vail/Beaver Creek var inte spikrak. I säsongspremiären kändes allt fel.

– Det var en av de värsta tävlingarna jag kan komma ihåg.

”Äldre och visare”

– Jag tänkte igenom vad jag måste göra för att det här inte ska hända igen och jag fick göra en massa ändringar den säsongen. Det var säsongen efter OS och jag kände mig inte trött, men annorlunda.

Stjärnan bröt med tränare och lagom till VM hade hon hittat tillbaka till tryggheten.

– Det var första gången som jag kände att jag verkligen hade kontroll över mitt skidåkande och mitt liv. Jag var inte beroende av någon. Jag tog kontrollen och det fick mig att växa. Det fick mig att känna mig äldre och klokare och som att jag hade kontroll.

– När jag stod på starten kände jag att det var jag och berget och jag var helt bekväm med det.

”Var inte rädd”

Hon menar att det största orosmomentet är rädslan för att misslyckas.

– Du börja känna press för att du är rädd att göra alla på hemmaplan besvikna. Du känner att du kan misslyckas. Jag tror att det värsta för idrottare och deras prestation är att vara rädd för att misslyckas för det får dig inte ens vilja försöka.

Hon har känt pressen inför viktiga tävlingar men VM på hemmaplan var inte en av dem.

– Jag kände mig väldigt lugn, det var en vacker och solig dag, och jag hade inte en tanke på att jag kunde misslyckas. Jag visste att det fanns en möjlighet att jag inte skulle vinna men det skulle inte vara ett misslyckande. Jag var inte rädd och jag tror att det hjälpte mig.

Burke – här fostras USA:s nästa alpinstjärnor 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer