SVT Sports expert Tobias Hellman inför världscuppremiären Foto: Bildbyrån

Expertens guide inför alpina världscuppremiären

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen drar alpina världscupsäsongen igång och SVT Sport sänder premiären.

Det är storslalom i Sölden, Österrike, för damer och herrar lördag och söndag 23-24 oktober.

– Hur skönt som helst att det drar igång igen och att publiken är på plats i Sölden, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Svenska chanser?

Sverige åker till Sölden med sex åkare, fyra damer och två herrar (se truppen längre ner).

Mattias Rönngren har absolut kvalitéer. Men det är stentufft däruppe i toppen. Det blir tufft om Rönngren ska ta den positionen Matts Olsson hade innan han klev av tåget. Då hade vi pallchanser, nu är det poängchanser vi får hoppas på.

Favoriter?

Herrar:

– Det var en intressant fjolårssäsong och ingen självklarhet nu vem som hamnar högst upp. Alexis Pinturault (Frankrike), Marco Odermatt (Schweiz) och Filip Zubcic (Kroatien) var så pass jämna. Men det är klart att det finns möjlighet att någon kan rå på dem. Lucas Braathen (Norge) vann i Sölden ifjol och är jätteintressant, och ska vara tillbaka nu efter knäskadan som spolierade förra säsongen. Det ska även bli intressant att se hur det ser ut för Aleksander Aamodt Kilde (Norge).

Publik tillbaka

– Det känns hur skönt som helst att det är igång igen och att publiken är på plats i Sölden. Vi får se vart vintern tar vägen efter det och hur övriga länder gör med publik, men det känns skönt att vi får en sådan här start, säger Tobias Hellman.

Sändningstider

Söndag (herrar):

09.55-11.00: SVT1/Play (åk 1)

13.25-14.30: SVT1/Play (åk 2)

I SVT:s sändning är Johan Ejeborg kommentator och Tobias Hellman expert.

Hela svenska truppen

Damer:

Sara Hector, Kungsbergets Alpina

Estelle Alphand, Åre SLK

Hilma Lövblom, Täby SLK

Hanna Aronsson-Elfman, Kils SLK

Herrar:

Mattias Rönngren, Åre SLK

Tobias Windingstad, Jönköpings SLK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.