Foto: Bildbyrån

Fenningers säsong över – men inte karriären

Publicerad

Anna Fenninger har befunnit sig i österrikiska Sölden för att ladda inför säsongspremiären på lördag, men uppladdningen slutade med en mardröm. En krasch, ett skadat knä och nu är säsongen över – innan den ens har börjat. Ett litet ljus i mörkret är att karriären inte ska vara i fara.

Den 26-åriga österrikiskan Anna Fenninger hade just kommit tillbaka i träning efter problem med knäskålssenan i början av månaden när hon förberedde sig inför säsongspremiären på lördag.

Det gick inte riktigt som tänkt. Mästaren ramlade och tog tag i sitt ena knä. Hon fick färdas iväg på en släde och fördes med helikopter till sjukhus – där kom domen – säsongen är över, det konstaterar österrikiska skidförbundet.

”Allvarlig skada”

– Anna har drabbats av en allvarlig skada i främre korsbandet och ledbandet i höger knä och det krävs ett kirurgiskt ingrepp, säger läkaren Christian Hoser.

Fenninger opererades i Innsbruck direkt efter olyckan som såg helt harmlös ut i en välpreparerad backe.

– Det är en väldigt allvarlig skada men inte den värsta en skidåkare kan råka ut för, säger Hoser.

En lagkamrat inger hopp

Det finns hopp om att 26-åringen ska kunna återuppta karriären.

– Det finns en realistisk chans till det.

För nio år sedan drabbades lagkamraten Stephan Görgl av en identisk skada och han kom tillbaka i backarna. Fenninger har haft knäproblem i flera år och bara i höst har hon missat mycket träning.

Anna Fenninger vann OS-guld i super-G 2014 och i fjol tog hon VM-guld i både super-G och storslalom och har tagit hem den totala världscupen två år på rad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer