Frida Hansdotter: ”Känner mig bättre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad
Det har gått snart ett halvår sen Frida Hansdotter vann OS-guld i slalom.
VM i Åre 2019 är nästa stora mål och uppladdningen sker på platsen hon gillar allra bäst – i hemorten Norberg.

– Norberg är alltid hemma för mig. Det är härligt att komma hem, träff familj och vänner och bara få koppla bort skidåkningen lite. Jag tror att det har varit bra för mig, säger Frida Hansdotter till SVT Sport.

32-åringen har runt 200 resdagar per år och varje sommar passar hon på att försäsongsträna på hemmaplan. Hon tränar på egen hand efter ett upplägg som hennes fystränare Robert Nilsson lagt fram.

– Som skidåkare är det viktigt att vara allsidig. Jag hänger mycket på gymmet och springer men egentligen blir det 50/50 löpning och styrka.


Hur ska det göra dig till en bättre skidåkare?

– Det är mycket att man ska vara så stark som man kan gentemot sin kroppsvikt, det är mycket kraft man ska klara av i backen. Sista åren har jag blivit bra i rotationen och stark i bålen, att jag får en helhet i hela kroppen. Det bygger jag vidare på.

OS-guldet i Sydkorea i februari var Frida Hansdotters första guld i ett mästerskap. Triumfen har gett positiv inverkan på slalomstjärnan.

– Jag är samma gamla vanliga Frida. Det är mer positivt att man känner att man lyckats med sina drömmars mål och vet att allt går.

VM i Åre nästa år är naturligtvis det stora målet kommande säsong men att det blir hennes sista mästerskap vill hon inte skriva under på.

– OS och VM har varit mina stora mål och det är klart att jag inte blir yngre. Så vi får se. Men just nu är jag taggad och känner mig stark och bättre än någosin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer