Hectors succé – ny seger

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector vann i italienska Kronplatz sin tredje världscupseger för säsongen och befäster därmed sin position som ledare i storslalomcupen och måste sägas vara guldfavorit inför OS.

– Shit, jag missade lite väl mycket där så jag trodde verkligen inte det där skulle gå hem men jag gick för det och det höll hela vägen, säger Hector till SVT Sport.

– Jag hade kollat tre svåra svängar i rad och jag satte två svängar bra först men sedan kom den tredje och jag failade rejält, annars är jag riktigt nöjd med åket, säger Hector om den miss i sluthanget som såg ut att kosta segern.

Svenskan, som låg tvåa efter första åket, före Mikaela Shiffrin och efter Petra Vlhova, svarade för ett riktigt fint andraåk och hade ingen riktig miss förrän i sista tredjedelen då hon kom för lågt ner i en sväng och såg ut att tappa mycket. Men väl i mål visade sig Hector bara ha tappat två tiondelar och var hela 52/100 före Tessa Worley i mål.

– Jag var så irriterad efter den missen att jag tänkte att nu ger jag allt, säger Hector om sin fina slutforcering in i mål.

KLIPP: Sara Hector: ”Det är så roligt att få lyckas”

”Man blir väldigt glad”

Tiden höll även när slovakiska esset Petra Vhlova kom ner i målfållan efter ett åk med flera småmissar.  Hector vann till slut med 15 hundradelar före Vlhova. Hector hade sjunde bästa tid i andra åket medan huvudkonkurrenterna Vlohova och Shiffrin bara hade 18:e respektive 20:e tid.

Hector har nu hela fem pallplatser av sex möjliga i storslalom, varav tre vinster den här säsongen. Svenskan leder dessutom storslalomcupen. Tävlingen i Kronplatz var den sista innan det ska tävlas om OS-medaljer i Peking.

– Det är ju otroligt, helt fantastiskt, är Hectors egna ord om facit den här säsongen.

Sara Hector brukar ju vara glad men nu efter tredje segern strålade verkligen svenskan i målfållan.

– Det är ju så roligt att få lyckas, man blir väldigt glad, förklarar Hector, som berättar att hon nu ska hem till Sandviken  och föräldrarna ett par dagar innan det bär av till Peking.

Hyllas av Brignone

18-faldige vinnaren i världscupen Federica Brignone, fyra i dagens tävling, hyllade Sara Hector när SVT Sport frågade vad hon säger om svenskans säsong.

– Vi tränade ihop för ett tag sedan och jag lärde mig av henne. Hon är fantastisk, hon har ett sådant självförtroende nu. Jag är glad för hennes skull, säger Brignone.

Hanna Aronsson Elfman gjorde ett bra andraåk, med åttonde åktid, och avancerade till en 22:a-placering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.