Hellman om Hirscher: ”Har gjort en prestation som är lika stor som Stenmarks”

Uppdaterad
Publicerad

Han har dragit ut på beslutet, men nu är det klart. Den alpina legendaren Marcel Hirscher lägger av. Och enligt SVT Sports expert Tobias Hellman är det en av de allra största som gjort sin sista tävling.
– Hirscher har gjort en prestation som är lika stor som Stenmarks, säger han.

Österrikaren tog i våras sin åttonde raka seger i totalcupen i alpint. Och 30-åringen har även två OS-guld och sju VM-guld på meritlistan. Den meritlistan är något som Tobias Hellman tycker gör att Hirscher är en av de allra största genom tiderna.

– Det går ju säga att Ingemar Stenmark är störst. Däremot har Marcel Hirscher tagit de här segrarna i modern tid. Och med tanke på hur tajt sporten har blivit, och idrotten i stort. Marginalerna har minskat väldigt mycket. Så med det sagt så har Hirscher gjort en prestation som jag tycker är lika stor som Ingemar Stenmarks.

Lämnar ett stort tomrum efter sig

Och 30-åringen har under åren blivit en större och större profil inom alpinvärlden. Och nu tror Tobias Hellman att det kommer bli ett stort tomrum när han lägger av.

– Det finns egentligen på herrsidan ingen riktig ikon kvar då. Det är Henrik Kristoffersen som ska försöka fylla det här tomrummet, men Marcel Hirscher har varit alpinvärlden på herrsidan.

Men att fylla Hirschers skor, och bli alpinvärdens storstjärna, blir inte så lätt för Kristoffersen.

– Just nu finns det ingen som kan fylla hans skor. Kristoffersen åker slalom och storslalom, men har inte riktigt det som krävs tror jag för att komma upp i 68 segrar som Hirscher. Hirscher har verkligen varit något alldeles extra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer